Изисквания към менюто при почивка на ол инклузив, регламентиране на големината на телевизора и съдържанието на мини бара, както и задължителна телефонна връзка с рецепцията са част от разпоредбите на нова наредба за местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения. Правителството я прие на днешното си заседание.

Туристическите обекти се разделят в две категории – клас А, включващ хотели, мотели, апартаментни туристически комплекси, вилни селища, туристически селища и вили, и клас Б – семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, къщи за гости, стаи за гости, апартаменти за гости, бунгала и къмпинги, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове.

Посетителите на хостели ще получават безплатна карта на населеното място, достъп до оборудвано кухненско помещение, до всекидневна с телевизор и озвучаване, възможност за ползване на телефон, почистване на стаята, достъп до интернет/Wi-Fi и други услуги.

При апартаментните туристически комплекси по-специфичните изисквания са свързани с изграждането на обекта и неговото ползване.

Наредбата обръща специално внимание на къмпингите и на отделните територии в тях, предназначени за ползване от каравани/кемпери, палатки или с изградени бунгала. Въведени са минимални изисквания за този вид туристическа услуга - наличие на ел. инсталация и електрическо захранване за всяка къмпингова единица.

Палатките ще имат маркировка, като необходимата площ за една палатка е 50 кв. м (за къмпинг категория „три звезди“), 40 кв. м (за „две звезди”) и 32 кв. м (за „една звезда“). Мястото за каравани също трябва да е маркирано и оборудвано, с достъп на вода и електричество.

Туристическите обекти имат 6-месечен срок да отговорят на новите изисквания.

На въпрос на журналисти какви са приходите за държавата от този отрасъл, ресорният министър Николина Ангелкова отговори, че до момента са събрани 800 000 лева, като до края на годината събраните такси трябва да достигнат 2.4 млн. лева.