Финансовият министър Владислав Горанов отново предлага промени в модела за втората пенсия, която ще трябва да се осигурява от допълнителното задължително осигуряване. Вноски за втора пенсия правят всички работещи, родени след 1959 г.

Според сегашните правила децата ни имат право да получат сумите, които ние не сме успели да вземем като пенсии. Например ако са се натрупали средства за пенсии докато навършим 85, но не доживеем до тази възраст.

Снимка: bTV

Готвените от Министерството на финансите промени залагат изцяло нови правила. Натрупаните в партидата ни пари ще отиват в обща сметка и въпросните средства за 10-те години вече ще се насочват при възрастни, които живеят по-дълго, но в техните партиди не се е натрупало достатъчно.

Според финансовия министър не е сигурно колко пари ще се натрупат в индивидуалните ни партиди, ако не се направи промяната, можело да се стигне до там децата ни да ни плащат пенсиите след време.

Снимка: bTV

„Може да се стигне до ситуация определен пенсионер да е изчерпал средствата и ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията. Дефицитите могат да се попълват с вноските от хората. Едва ли дружествата ще извадят пари”, обяви Горанов.

„Осигурителното дружество е задължено да гарантира със собствени средства, че колкото и да живее този човек ще му изплаща размера договорена сума до края на живота, без значение колко живее”, коментира Даниела Петкова, председател на пенсионно дружество.

Според бившия социален министър Иван Нейков няма да може човек да получава онова, което сега е подписал в договора си с пенсионно осигурителното дружество. „Никъде по света не се прави така - в петък срещу разпети петък да разпънем финансовата система”, каза Нейков.

От пенсионния бранш настояват хората да могат да избират дали да вземат пенсията си накуп когато навършат възраст или пък не, както и сами да решат как да разпределят втората си пенсия. За синдикатите капанът е заложен преди години.

Владислав Горанов обяви, че е готов да отстъпи ако се предложи по-добър вариант.

Снимка: bTV

Според БСК  стотиците промени в пенсионната система през последните години показват, че ясна визия няма. Пенсионните дружества пък  обявиха, че ще сезират Европейската комисия.