Нов бум в строителството беше отчетен за първи път след началото на кризата преди пет години. През последната година започнатите нови сгради са с 1/4 повече от предходната, а за първите четири месеца на 2014 г. има нов ръст от 10 на сто.

760 000 квадратни метра жилищни сгради са започнати да се строят през 2013 г., което е ръст от близо 20%. На второ място за ваканционните жилища или така нареченият втори дом около морските или планинските курорти - 440 000 квадратни метра и отново 19% ръст. Нагоре върви дори строителството на промишлени обекти и офис площи.

Първите четири месеца на 2014 г. подобряват тези цифри, като ръстът в различните сегменти - жилищно, ваканционно, офис строителство - варират от 5 до 20 на сто.

840 евро на квадратен метър е средната цена на жилище в комплексите, които предлага строителната компания на Пламен Мирянов. Потвърждава, че интересът за покупка се е завърнал. Хората обаче още се двоумят. Реалната цена на имотите е около 700 евро, но отгоре всеки строител начислява 20% ДДС, което държавата му изисква.

„От 100 срещи бих казал, че реално сключващите се сделки са 5. Другите хора отиват да търсят кредити или да проверят дали не могат да си купят втора употреба жилище, защото 20% разлика в цената за българина е съществена”, обясни строителният предприемач Пламен Мирянов.

След като Бургас изпревари столицата по строителство през 2012 г., сега София отново си връща лидерството с 30% ръст на новите сгради. При завършените обаче има спад, заради кризата в последните 2-3 години.

„Интересното в случая е, че за първи път от 2008 г. от строителния бум започнатото ново строителство е повече от завършеното ново строителство”, обясни Петър Мастиков от Националния регистър за ново строителство.

Офис сградите, които никнат като гъби в последните години, са довели до срив в пазара - първите четири месеца на тази година се строят два пъти по-малко офис площи от 2013 г. За сметка на това в топ бизнес сградите всичко е запълнено.

„Сграда от 30 000 квадратни метра беше пусната в експлоатация първото тримесечие и в същото време преди да я пуснат в експлоатация 2/3 от нея вече беше отдадена”, разказа директорът на консултантска фирма за имоти Михаела Лашова.

Единственият сегмент, който регистрира намаление, са търговските площи, при които има спад от над 20%.

Положителните тенденции в строителството са причина и за цялостното подобрение на бизнес климата у нас. Националната статистика отчете ръст от два пункта във възможностите да се прави бизнес в България в момента като конкретно в строителния бранш повишението е със седем пункта.