НЕК преподписа договорите с американските централи край Стара Загора. Това ще спести на обществения доставчик около 1 милиард лева в следващите десет години. Токът обаче няма да поевтинява.

С новите договори произведеното от американските централи ще струва на НЕК с около 100 милиона лева по-малко на година. Срокът няма да се удължава, но в замяна НЕК ще трябва до края на юни да погаси дълговете си към двете централи - които са внушителната сума от 700 милиона лева.

За целта тепърва ще се търси заем. Така на практика ще се свие разрастването на огромната дупка в НЕК, ефектът върху крайните цени на тока обаче в най-добрия случай е те да останат без промяна или с минимално увеличение.

Дългосрочните договори с американските ТЕЦ-ове са от времето на кабинета Костов. След повече от две години преговори централите се съгласиха държавната НЕК да им плаща по-малко пари за тока, който произвеждат. НЕК обаче няма да намали сметките за ток на бизнеса и домакинствата.

„Това ще позволи на НЕК да свие дефицита и цената на тока да бъде задържана по някакъв начин”, посочи енергийният министър Теменужка Петкова.

Според Бойко Борисов, само „в трънската сметка има три пъти да го режеш и то да е късо, няма как НЕК да купува скъпо и да продава евтино и да задлъжнява с милиарди”.

„Уверени сме, че правителството ще продължи с реформите в сектора, защото само преподписването на договорите не е достатъчно за спасяването на НЕК”, отбеляза изпълнителният директор на „Контур Глобал Марица Изток 3” Гари Левсли.

Президентът на бизнес звено Европа на AES Гълъбово Хулиан Небреда посочи, че при инвестирането на 1.2 млрд. евро компанията е смятала, че България ще стане Швейцария на Балканите: „Все още вярваме, че тук има много възможности и конкурентната енергетика е сред тях”.

След американците, кабинетът сега иска преговори и със зелените централи от ток и слънце. Те също трябва да намалят малко цените.

От енергийния регулатор обясниха за bTV, че не са запознати официално с новите договори и тепърва ще се правят разчетите за цените на тока от юли.

Дружествата в енергетиката тази година се пазят от конкретните цифри - искат повече пари за инвестиции и преразпределение, единствено от ЕВН изчислиха, че токът трябва да поскъпне с 8.5%.

Според неофициални изчисления на експерти от сектора - с предоговарянето на условията, поскъпването на тока би могло да се ограничи до 2-3 или 5% от юли.