Националната агенция за приходите започва проверка за българите с офшорки. Компаниите излязоха на светло след мащабното международно журналистическо разследване, станало известно като „Панамските документи”.

Данъчните у нас са поискали наличната информация за страната ни, за да стартират разследване за укриване на данъци и пране на пари.

До момента не знаем много за българските фирми и сънародници със сметки в офшорни зони. Известно е, че панамските досиета изкараха на светло 50 компании и 150 български граждани с авоари в страни, известни като „данъчен рай”.

На този етап няма връзка на политик с тези имена, сочи анализът на Алексения Димитрова - единственият журналист от България, който има достъп до информацията.

Предпочитаните дестинации за офшорен бизнес за Сейшелите, Британските Вирджински острови, остров Джърси, Кайманите и Бермуда.

Според бившия български посланик в Москва Илиан Василев масивният теч на информация ще подейства оздравително на развитите общества. В страни като България обаче, ефектът ще е почти нулев. „Още десет Панами да има, нещата трудно ще се променят, ако нещата в България не бъдат изкоренени и променени от институциите, които се занимава с това”, каза Василев.

Снимка: bTV

Той аргументира тезата си с конкретен пример: „Имаме един известен бизнесмен политик или политически бизнесмен или бизнес политик, може да играем много, който изведнъж със средства с неизяснен произход закупува страхотни активи, след което ги продава и така получава, условно законни средства и никой не счита за необходимо да реагира”.

Икономистът Румен Гълъбинов припомня, че първите масирани проверки по офшорните зони са направени веднага след атентатите на 11 септември. Оттогава често изтича подобна информация. Най-голямата сянка, когато става дума за офшорки, пада върху политиците. „Не е възможно политик, който е с определена заплата, да може да натрупа такова състояние каквото виждаме, че имат политиците в тези сметки чрез свързани лица”, каза той.

Досега българското журналистическо разследване на „Панамските документи” се е добрало до няколко анонимни титуляри на офшорни сметки. „Това са някакви брокери, които служат за пране на пари. Освен това имаше едни други случаи в Швейцария, в Люксембург пак се каза, че има български сметки, пак нищо не научихме”, спомня си Гълъбинов.

Снимка: btvnovinite.bg

От Националната агенция за приходите искат достъп до информацията в „Панамските документи” от българския партньор на международния Консорциум на разследващите журналисти.

Агенцията за приходите все още не е получила данните.

Международната неправителствена организация „Трансперънси Интернешънъл” предложи да бъде въведена забрана за офшорни компании след скандала с изтичането на Панамските документи.

  • Рай безкрай
  • И Ема Уотсън се появи в Панамските документи
  • "Мосак Фонсека" ще съди Международния консорциум на разследващите журналисти
  • Публикуваха онлайн Панамските документи
  • Днес публикуват пълните "Панамски документи"
  • Източникът на „Панамските документи” проговори
  • Погнаха и аржентинския президент за участие в офшорки
  • Финансовите министри на ЕС тръгват на борба срещу укриването на данъци
  • Сергей Станишев: Избягването на данъци трябва да е незаконно
  • Испанският индустриален министър подаде оставка заради "Панамските документи"