Статия от OffNews.bg стана повод за обяснения от АПИ за процеса на избиране на изпълнители за обществени поръчки и може ли фирми да бъдат наказвани с отнемане на проекти заради... кръчмарски изказвания.

Според материала изказванията от края на август на шефа на „Агромах“ Методи Бачев по адрес на премиера в оставка Бойко Борисов и кмета на Симитли Апостол Апостолов са коствали на фирма, свързана с бизнесмена – „Пътища Пловдив“, обществена поръчка на стойност над 1,5 млн. лв. Тя е била за допълване на пътен възел „Плодовитово“ и е спечелена с офертата работата да бъде извършена за шест дни, въпреки че предложената цена е най-високата от всички кандидати. В началото на октомври обаче нова оценителна комисия (с двама променени членове) в АПИ променя решението на старата, отнема поръчката от „Пътища Пловдив“ и я дава на „ПСТ груп“, свързвана в медиите с Делян Пеевски, пише в публикацията.

Вчера, на въпрос дали на Бачев са били спрени поръчки, министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова отговори: „Аз не спирам и пускам поръчки, има си агенция – АПИ, има си оценителни комисии, които избират фирми, отговарящи на определени условия за определена поръчка (...) Има обявена допълнителна процедура за избор на изпълнител, избрана е фирма – „ПСТ груп“, тя има определен срок и цена, за които да го направи, обжалва се поръчката от другата компания, която беше кандидатствала – „Пътища Пловдив“. Когато обжалването приключи, този пътен възел ще бъде изпълнен. Одобрената фирма е една и тя е тази, за която АПИ е излязла с решение. Всичко друго са слухове на принципа „една жена ми каза“.

В студиото на предаването „Тази сутрин“ главният редактор на OffNews.bg Владимир Йончев каза, че статията е написана по официални документи от сайта на АПИ, затова е възмутен, че властите обявяват всичко за слухове.

Снимка: bTV

Скандален е и критерият за оценка – 50% от нея се определя от времето на изпълнение, а 50% – от предложената цена, каза той.

Благородна Иванова, юрист от АПИ, коментира, че в статията има неправилно тълкувание на протоколите от работата на комисията, от които става ясно, че двама нейни членове са освободени.

Прекратени са служебните им, не трудовите им правоотношения. Това е една и съща комисия, тя не е сменена и не си сменя мнението. Според закона възложителят може да упражни контрол върху работата на комисията и да даде указания, с които пък комисията е длъжна да се съобрази, каза Иванова. Основният аргумент за промяната на изпълнителя е, че мотивите за приемане на обосновката на „Пътища Пловдив“ (че шестдневният срок на изпълнение е реалистичен) не са обективни.

На 24 февруари комисията приема, че поръчката може да бъде изпълнена за шест дни, седем месеца АПИ приема обосновката на „Пътища Пловдив“. На 29 септември, след изказването на Бачев, тогава изведнъж АПИ се сеща. През цялото това време никой ли не е погледнал документите?, коментира Йончев.

Снимка: bTV

Възложителят не определя кога комисията да му предаде протоколите от работата си, отговори Иванова.

Маргарита Попиванова, изпълнителен директор на „Пътища Пловдив“, декларира, че поръчката може да бъде изпълнена за шест дни, защото става въпрос за „изграждането на два завоя“, а не на детелина.

На въпрос дали според нея изказването на Методи Бачев е повлияло поръчката да бъде отнета, тя отговори: „Не разбирам въпроса ви, „Пътища Пловдив“ няма нищо общо с Методи Бачев“.

Същото заяви и самият Бачев вчера.

Тези твърдения са особено смешни, защото „Агромах“ закупи „Пътища Пловдив“, коментира Йончев. По думите му начинът, по който се оценяват фирмите при възлагането на обществени поръчки, е изключително абсурден и корумпиран.

Вижте целия разговор във видеото:

Тази сутрин АПИ разпространи официален отговор по повод публикацията, в който се казва, че фактите в статията са „некоректно и манипулативно навързани с цел постигане на внушения за целите на дописката“.

„Агенция „Пътна инфраструктура“ е експертна структура и политическите или кръчмарски изяви на отделни лица не могат да влияят на решенията и процесите. Одобрението на един проект, строежът на един път или процедурите по отварянето на оферти или избор на изпълнители са дълги процеси, които продължават месеци и сроковете за които са заложени в нормативната уредба. Всеки отделен факт от тези процедури или дати от тях могат да бъдат подбрани така, че да обслужват манипулативни твърдения. В случая не само очевидно са навързани неслучайно, за да оправдаят тезата на заглавието, а и са неверни“, се казва в текста.

„В интерес на обективността следва да уточним, че „Пътища Пловдив“ никога не е била избирана и обявявана за изпълнител на обекта „Пътен възел Плодовитово“. Такова решение от АПИ не е излизало. Освен това, не е прецедент проект да бъде спрян и възобновен при по-високи критерии, например – постигане на по-голяма ефективност или по-добра цена“, питат от АПИ.

„Въпреки че съществуват мнения в полза на това пътен възел като „Плодовитово“ да бъде изграден за 6 дни, експертите са преценили, че съществува риск от неизпълнение на сроковете и те все пак да се наложи да бъдат удължавани, което пък по никакъв начин няма да е оправдано, предвид двойно по-високата цена в сравнение с останалите участници, която дава класираният изпълнител „Пътища Пловдив“. Затова и е свикана нова комисия, която да направи повторна оценка, следствие на която е класиран и друг изпълнител“.