Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов се похвали, че ще анализира зърнения пазар и повлияната от него цена на хляба. „Премиерът Бойко Борисов възложи на мен и на вицепремиера Симеон Дянков да направим анализ на ситуацията на пазара на зърно,” каза Найденов на при откриването на празника „Златна праскова” в село Гавраилово, съобщиха от земеделското министерство.

Двамата министри са натоварени със задачата да анализират цената на хляба по цялата верига и да докладват на премиера в петък. Още днес обаче Мирослав Найденов даде да се разбере, че според него основният фактор за поскъпването на хляба е повишаването в цената на пшеницата на световните борси. По думите му цената на тока формира едва 5-6% от себестойността на хляба и не може да повлияе значително върху крайната цена.

Пшеницата у нас продължава да поскъпва, а зърнопроизводители сключват сделки за 450 лева на тон. В същото време износът на жито е скочил два пъти. Основната причината за високите цени на пшеницата тази година е сушата, която кара анализаторите да прогнозират изключително слаба реколта в световен мащаб. И докато у нас за месец цената се е покачила с около 10%, увеличението в САЩ например е 24%.

Земеделският министър припомни, че на Консултативния съвет по зърното на 5 юни всички участници са заявили, че няма основания за поскъпване на хляба, а това не е било негов коментар. Найденов отбеляза обаче, че това е било преди да започне прибирането на новата реколта и че оттогава ситуацията се е променила. По тази причина във вторник той ще свика отново Консултативния съвет.

„В момента имаме рекордни цени на световните борси. Ние произвеждаме едва 1% от световния добив на пшеница и не можем да сме фактор на този пазар, за да можем да влияем върху цените,” посочи Мирослав Найденов. През последните два дни има спад с 15 евро на борсовите цени, но все още пазарът очаква реколтите в Русия и Казахстан, за да се успокои, добави министърът.

„Не може да гледаме Румъния,” така коментира Найденов решението на северната ни съседка да намали ДДС върху хляба. По думите му там данъкът бил вдигнат от 19 на 24%, а сега се намалява, защото в страната предстоят избори наесен. „Ние не вдигаме данъка, а същевременно подпомагаме земеделските производители повече от Румъния,” изтъкна земеделският министър.

От думите на Найденов стана ясно, че и реколтата от царевица е застрашена, ако в близките дни не падне дъжд. Царевицата е основен компонент на фуражите и затова се очаква увеличение и при тях. Земеделският министър информира, че преди около седмица е приключило изплащането на извънредните субсидии на говедовъдите в размер на 10 млн. лв., а овцевъдите ще получат още 5 млн. лв. Допълнителните средства трябва да помогнат на животновъдите да понесат по-леко поскъпването на царевицата и фуражите. Найденов каза още, че се обмисля искане към Европейската комисия субсидиите за глава добитък да бъдат изплатени по-ранно – още през октомври, вместо до 1 декември.