Размерът на пенсията трябва да е функция от размера на осигурителните вноски. Това посочват от Българската стопанска камара по повод намеренията на финансовия министър за диференциран подход за индексиране на пенсиите. Според камарата предложението на Симеон Дянков е "обида и наказание" за хората с по-голям принос към осигурителната система.

Вчера финансовият министър обяви пред bTV два варианта за увеличение на пенсиите - единият е всички да се увеличат еднакво и с толкова, че да компенсира инфлацията за последните три години. Вторият, но по-вероятен вариант, е най-ниските пенсии да се увеличат с по-голям процент, а по-големите само с натрупаната инфлация - около 8 на сто.

"Този подход деформира осигурителния модел; демотивира хората да декларират реалните си доходи и ги тласка към сивата икономика”, посочват от БСК. Според бизнеса така се наказват коректните и поощряват некоректните – тези, които крият доходи.

Доказва се, че системата не е осигурителна, а е част от социалното подпомагане, и че не се управлява на трипартитен принцип, а е изцяло „одържавена от правителството", заявяват от БСК.

Според камарата, размерът на пенсията трябва да е функция от размера на осигурителните вноски, а обратният подход е всички заети в икономиката да се осигуряват на едно и също ниво за едни и същи пенсии.

„Увеличението на размера на пенсиите трябва да е национална, а не правителствена политика, да се отразяват интересите на осигурените лица, а не да е част от предизборните обещания на кабинета", се казва в позицията на БСК.

КНСБ пък призова за диалог в тристранния съвет

Издръжката на живот на човек от 4-членно домакинство в края на юни достигна 547,12 лв. или общо 2 188 лв. месечно за домакинство, за да се храни и да поддържа разходите си за дома, да се облича, образова и почива спрямо средните български стандарти, посочват от синдиката.

Освен това след увеличението на цените на тока, водата, природен газ и в определени случаи на топлоенергията, от началото на юли издръжката на живот в края на годината ще нарастне с около 20 лв. От КНСБ очакват средногодишната инфлация да е не по-малка от 3,6 на сто, като само комулативният ефект от новите цени на тока върху всички стоки и услуги ще е около 1,7%.

От синдиката настояват за компенсиране на доходите на пенсионерите – еднократна диференцирана добавка от 50 до 20 лв., повишаване на пенсии и заплати с 10% от 1 януари, както и на минималната заплата от 290 на 330 лв.

Вчера от КТ „Подкрепа” поискаха увеличение на минималната работна заплата и пенсиите още от първи октомври тази година. В писмо до финансовия министър Симеон Дянков, от КТ „Подкрепа" искат спешна среща с правителството по темата доходи.