Държавата с план да прекрати договорите за изкупуване на по-скъп ток от така наречените американски централи. Дружествата са поискали 3 месеца за да се запознаят с изчисленията на държавата. Въпросът е възможно ли е прекратяване на договорите преди да се определят новите цени на тока от 1 юли.

В ден като днешния американски централи осигуряват около 1/5 от потреблението на електроенергия. Специални договори им гарантират, че в замяна на инвестициите държавата ще изкупува тока им на по-високи цени още 6-8 години. Сега управляващите искат преференциите да отпаднат.

„Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени. Има методология, която е одобрена от ЕК, предоставена е на двете централи – те си правят собствени анализи”, обясни изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

38% от електроенергията, която домакинствата ползват идва именно от американските централи. Бизнесът, който също доплаща изчислява, че заедно с домакинствата само за  година дават 450 милиона лева допълнително. Според работодателите договорът с едната от централите  може да бъде прекратен преди 1 юли.

„Със сигурност е основание да не се увеличи цената на тока, а би следвало да има и известно намаление в цената за населението и към индустрията също”, смята Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

От ТЕЦ „Марица-Изток 3” засега не коментират. От бившата „Марица-Изток 1” обясниха, че не очакват решение в рамките на 3 месеца – през това време ще се запознаят с плановете на държавата, а след това ще преговарят. „Банките са основните партньори по този проект и без тяхно съгласие нищо по този договор не може да бъде променяно”, посочи Иван Цанков от „Ей И ЕС България”.

Засега държавата не се ангажира със срокове за прекратяване на договорите. „Това са преговори, които  не могат да приключат в рамките на 3 седмици. Трябва да бъдем много внимателни”, категоричен беше зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков.

Неустойки при едностранно прекратяване на договорите стигат 3 млрд. лева.