Министрите и депутатите ще платят малко над 37 хиляди лева догодина, ако новият данък върху лихвите по депозитите стане факт. Числото 37 300 е приблизително и е на базата на подадените декларации на депутатите и министрите до Сметната палата за 2011-а. Използвахме информацията за банковите им влогове, която е публична, а лихвата е средно годишната, обявена от БНБ от 4,85%.

Ако не се промени финансовото им състояние догодина министрите ще внесат по-сериозни суми в хазната. Вежди Рашидов ще плати данък от над 9600 лв., колегата му Десислава Атанасова близо 850 лева, Цветан Цветанов - около 600, а Свилен Нейков - почти 400 лева.

Депутатите от ГЕРБ са готови за новия налог. Те ще внесат най-много средства в бюджета, а те са и най-голямата група от 116 народни избраници. Румен Стоилов, например, е известен сред колегите си като един от хората с най-големи финансови възможности. Декларирал е налични средства, над 1 млн. лв. Пари, признава той, не държи на влог, а предпочита да инвестира. Депутатите от управляващото мнозинство казват, че ще дадат своя дял.

„Аз съм готова да спазвам законите на държавата, те са такива каквито ги приеме Народното събрание”, каза Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ

Много от депутатите обаче не държат пари в банката. Социалистът Пенко Атанасов няма депозит.

„Айде да се хванем тука на бас, че в последния момент бойко Борисов ще каже, няма да има такъв данък”, предложи депутатът от Коалиция за България Пенко Атанасов.

Тези, които спестяват за черни дни във финансови институции, казват, че ако новия налог стане факт едва ли ще си изтеглят парите оттам заради сигурността, която те им дават.

„Ако усетя непоследователност бих изтеглил, не бих си помислил да ги държа буркани, дюшеци и лесна плячка на домашните крадци”, каза депутатът от Атака Явор Нотев.

Лидерът на ДПС Ахмед Доган има най-сериозния влог в банка - 940 668 лв., и той ще внесе близо 4500 лв. Шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев би се отчел с над 4 400 лв., а социалистът Стефан Данаилов с около 1620 лв.