Минимално поскъпване на тока за бита, но поевтиняване на електроенергията за малките предприятия от първи юли, обсъждат представителите на енергийните предприятия и членовете на комисията за енергийно регулиране.

В аванс регулаторът постави своеобразните граници над които не е склонен да се водят разговори.

Домакинствата потребители на ЧЕЗ - ще плащат средно с 2% повече. 1,5% е планираното поскъпване за ЕВН и под половин процент за Енерго-про.


Цените за малките фирми на регулирания пазар тръгват в обратна посока. 

Според енергийните компании ограничаването на исканото от тях поскъпване създава трудности за функционирането им, а сметките на регулатора се оказват съвсем различни от техните.

От следващия месец Делчо Вълков, който живее в Хасково ще плаща с 1,5% по-скъп ток у дома, но според разчетите на комисарите тук в пекарната му токът ще поевтинее.

В зависимост от това какъв ток ползват, за малките фирми се планира поевтиняване. Най-сериозно се очаква да е за абонатите в югоизточна България - до почти 15 на сто.

Токът е основно перо в разходите за производство на хляб и сладки, затова отскоро проучва цените на свободния пазар. По-евтиният ток няма да намали цената на хляба му, но ако от сметки за електричество спестява поне 10 % ще може да инвестира.



Вълков посочи, че до 2%, 3% няма да има значение за бизнеса му, но между 10 и 15 % вече ще съвсем друго.

Въпреки, че през летните месеци цените на парното и топлата вода не са така важни за джобовете и там предстоят промени - макар и в рамките на части от процента. За София, след драстичното поскъпване от март сега се залага под процент поевтиняване.