Мебелният бранш въстана срещу решението на земеделския министър дървесината да се търгува чрез борсите.

Походът на протестиращите тръгна от жълтите павета през Министерския съвет, за да стигне до кабинета на Мирослав Найденов.

Хората от мебелния бранш призоваха, да се сложи край на търговията на дървесина през стоковата борса. Причината - малките и средни фирми били пред фалит, заради липсата на суровина. Оказало се, че те нямат достъп до борсата, където предварително е определено, кой ще купи дървесината.

На среща с протестиращите министър Мирослав Найденов даде да се разбере, че няма да се откаже от борсовата търговия. По думите му това е най-прозрачният начин за продажба на дървесина. „Търговията там дава равен шанс на всички,” заяви Найденов.

Част от бизнеса подкрепи идеята за 30% държавна сеч. В новия закон за горите ще залегнат и преференциите за дърводобив на местни фирми, увериха управляващите.

Днес червеният депутат Корнелия Нинова изпълни заканата си и заведе дело за клевета срещу Найденов заради твърденията му, че социалистите са точили пари от горския сектор. Министърът и днес повтори, че не е притеснен.