Мажоритарният пакет акции на "Виваком" и 5 други големи български компании сменят собственика си. Това заявиха представители на групата инвеститори "Ел Ай Си 33" (LIC33), която още миналата седмица обяви придобиването на телекома.

Фирмите са „НУРТС” - доставчик на услугите излъчване и пренос на радио- и телевизионни програми в България, „Дунарит” - фирма за проектиране и производство на военна и машиностроителна продукция, „Авионамс” - авиоремонтен завод, „Фърст диджитъл” - оператор на цифрово ефирно излъчване на програмите на БНТ, както и пийпълметричната агенция ГАРБ.

Предишният собственик на телекома е продал активите си за 1 евро срещу ангажимента от страна на инвеститора да рефинансира всички дългове, които се оценяват на около 900 милиона евро. "Ел Ай Си 33" вече полагат усилия за преструктуриране на компанията, за да бъде стабилизирана, гласеше по-ранното съобщение.

Председателят на УС Пиер Луврие обяви, че купува 43% от Виваком, която е била доста добре управлявана и финансовото й състояние е добро. Негова собственост ставеат по 91% от военните предприятия "Дунарит" и "Авионамс", а останалите компании ще бъдат придобити на 100%.

"Аз съм единственият акционер в LIC33 и държа всички акции. Готов съм да се срещна с всеки, който поиска", каза Луврие в отговор на журналистически въпрос. Той обясни, че 900 млн. евро са негови пари. Най-често задаваният въпрос, според него, "Кой работи с компанията?" е с отговор "Няма външен инвеститор".

На въпрос на bTV кой все пак ще одобри тази сделка, след като България е членка на ЕС, Луврие беше категоричен, че това е Европейската комисия.

Механизмът на финансирането, обясни той, започва от среща на адвокатите с временния синдик на КТБ, за да се уточни точната сума на дълговете. След това ще се търсят банки за оздравяването на фирмите и едва тогава ще се мине към преструктурирането. В рамките му НУРТС ще стане част от Виваком.

Пред всички журналисти той показа паспорта си, който е белгийски, но е издаден в Москва, защото е живял там. Женен е за гражданка на Русия.