Осигурени са 1 млрд. лв. за програмата за саниране на многофамилните жилищни сгради, като средствата са от излишъка в централния бюджет, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова.

С днешното решение (на Министерския съвет – б.ред.) не оставяме финансово необезпечени договори, като по този начин гарантираме както плащанията за 2016 г., така и подсигуряването на договорите за 2017 г.

Това означава, че следващото правителство, независимо кое е, няма да има оправдания да не плаща (по програмата – б.ред.), заяви Павлова.

По думите ѝ програмата трябва да продължи и да бъде разширена с още 1 млрд. лв. За целта след приемането на бюджета ГЕРБ ще внесе предложение с този смисъл, обяви тя.  

Националната програма е в напреднал стадий на изпълнение, като към момента са регистрирани 4927 сдружения на собствениците, подадени са 3997 и са одобрени 3441 заявления за интерес и финансова помощ; сключени са 3397 договора между общини и сдружение на собственици, подадени са 3357 искания за финансиране към ББР, сключени са 2019 тристранни договора за целево финансиране, извършени са технически обследвания и обследвания за енергийна ефективност на 1805 сгради, за 897 сгради са сключени договори и са избрани изпълнители за инженеринг, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Към 18 ноември т. г. сключените договори между общините и изпълнителите за отделните дейности по обновяване на сградите са на обща стойност близо 983 млн. лв.