Лекарите и стоматолозите, които са регистрирани като еднолични търговци, трябва до края на месеца да се свържат с информационната система на НАП, както всички останали търговци, съобщи пред БТА говорителят на проходната агенция Росен Бъчваров.

По думите му дистанционна връзка с НАП са длъжни да установят всички обекти, които ползват касови апарати. Изключение има само за някои категории, като земеделските производители, които продават извън борсите и тържищата, продавачите на вестници и списания и медиците, които извършват дейност като физически лица и се самоосигуряват.

Задължението важи и за поликлиниките. Така при преглед, независимо дали таксата се плаща на регистратурата или на личния лекар, данъчните ще знаят.

До момента общо 226 000 фискални устройства са осигурили дистанционна връзка с НАП. Между 4 000 и 5 000 касови апарата се свързват със системата средно всеки ден, но в приходната агенция очакват този брой да се увеличи към края на срока. Според Росен Бъчваров до края на месеца около 300 000 касови апарата трябва да бъдат свързани със системата на агенцията.

От 2 април инспекторите на НАП тръгват на проверки и всеки, който отчита оборот на каса без дистанционна връзка, ще бъде санкциониран с до 10 000 лв., а обектът му ще бъде запечатан, докато изпълни изискването.