Данъчните започнаха масови проверки за укрити обороти по морето. Най-честите нарушители са при ресторантите - 8 от 10 кръчми крият оборот.

Акцията на данъчните не е на сляпо.

Преди да посетят което и да е заведение, инспекторите вече знаят колко точно пари трябва да има в касата.

В зависимост от мястото, където се намира конкретният обект, софтуерът посочва търговците, чиито приходи значително се различават от средните за същата дейност или район. Така системата автоматично открива рискови обекти.

13 млн. лева губи държавата от укриване на доходи. Голяма част от тези щети са именно от заведения на морето. 80% от питейните и хранителни заведения крият обороти.

Най-фрапиращите случаи са със заведения, които отчитат нищожни обороти, оправдават се, че нямат клиенти, а поддържат многоброен персонал.

„ В повечето случаи извинението е, че това са пари на собственика или на продавача, но за пред данъчната проверка това не е логично обяснение и довежда до санкция”, посочи говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От НАП дистанционно установили, че в крайбрежно заведение точно през почивните дни в разгара на лятото през юли оборотът спадал драстично. Данъчните отиват на място на проверка.

„Всеки, който предлага стоки и услуги и не отчита продажби и услуги на фискално устройство, не издава касова бележка, рискува да му бъде извършена такава проверка, включително и ревизия за 5 години назад”, изтъкна Красимир Павлов, експерт звено „Комуникации”.

Върху приходите, за които няма издаден бон, търговецът не плаща данъци и така става нелоялен конкурент на изрядните платци.

След въвеждането на софтуера делът на откритите нарушения се увеличил двойно.

Глобата за неотчитане на обороти е 2 хиляди лева. Санкцията може да достигне и 10 хиляди, а обектът да бъде запечатан, ако няма касов апарат или той не е свързан със системата на НАП.