Расте броят на домакинствата, които през последните два месеца предсрочно са погасили банковите си заеми. Данните са на посредническа агенция за жилищно и потребителско кредитиране. Това леко е подобрило и кредитния рейтинг на българина. Сега домакинствата без кредити могат да получат нов на по-изгодна лихва и в по-голям размер.

Посредническите агенции за кредити, а и някои от търговските банки, спекулират, че повече хора се решават да платят кредита предсрочно заради политическата нестабилност и нарастващите страхове какви ще са им доходите след година-две и колко сигурно ще е тяхното работно място.

Сред по-голямата част от банкерите и финансистите обаче надделява повече другата теза. Заеми се връщат ускорено, само защото се рефинансират с нови кредити на много по-изгодни лихви. Нито политиците, нито ситуацията около изборите и протестите са причина за това. Напротив, определящият фактор е по-изгодната лихва заради конкуренцията между банките.

За сравнение, човек с потребителски кредит, взет преди две-три години при лихва 12 процента, няма как да не се изкуши да го рефинансира със нов заем на лихва между 9 и 11 на сто, каквито оферти масово се предлагат.

Ако се смятат и сравняват различните такси, които събират банките, кредитът може да поевтинее с между 10 и 15 процента. При жилищните кредити почти няма тенденция на рефинансиране- заради големите разходи по заличаване и учредяване на нова ипотека.