Българинът средно може да си позволи кредит от банка в размер на 34 хиляди евро. Това става ясно от проучване, обхванало 1000 души, като се има предвид техните доходи, стаж, разходи и други показатели.

Данните от изследването обобщи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център", според когото българите като цяло имат добър кредитен рейтинг. Средно за гражданите у нас той е 443 пункта, което дава прави на кредита от 34 хиляди евро.

Резултатите от проведената анкета показват, че повечето българи са устояли на изкушението за вземане на кредит в периода на "кредитен бум" от 2005 до 2008 г.

На интернет адрес www.creditpoint.bg всеки може сам да изчисли безплатно кредитния си рейтинг и сумите, които би могъл да вземе като ипотечен или потребителски кредит, както и като кредитна карта. На сайта може да се провери и възможността за рефинансиране на взет вече банков заем.

За целта трябва да се въведат данни за стаж, месторабота, заплата, допълнителни доходи, собственост и задлъжнялост. Сайтът е разработен с високо ниво на сигурност, а фирмата-собственик е регистрирана по Закона за защита на личните данни, увериха експертите.

Резултатите от проучването в цялата страна сочат още, че 11 на сто от хората имат кредитен рейтинг под 350 пункта, при максимални 750. Това означава, че доходите им са прекалено ниски за получаване на заем или имат висока кредитна задлъжнялост.

Показателят е по-висок в големите градове - София, Варна, Пловдив и Бургас - средно 470 пункта, които отговарят на ипотечен кредит от 42 хил. евро. По-ниски са резултатите в малките населени места - 410 пункта или 23 хил. евро.