Ширещата се корупция в администрацията ограничава възможностите на българските компании. Това показва проучване на БТПП, представено в студиото на „Тази сутрин” от председателя на организацията Цветан Симеонов.

Според допитването 46 на сто от компаниите са получавали искане за подкуп от държавна структура, а 48 на сто не са. Той уточни обаче, че някой компании са отхвърлили участието в проучването с аргумента, че не искат да говорят на подобни теми.

Снимка: bTV

На най-високите нива на държавна администрация корупцията не е толкова разпространена. „Според нашите наблюдения на най-високо равнище корупцията не е ежедневна практика, но второ и трето ниво е каналът за отправяне на подобен род предложения”, посочи той.  Винаги, когато нещата зависят от администрацията, се получават ексцесии и колкото повече законът дава на чиновника да каже „да” или „не” без ясни правила има база за корупция, добави Симеонов.

Близо 80% от компаниите, участвали в анкетата на БТПП, посочват, че исканията за подкуп създават пречки в работата им, а само 2% заявяват, че не са били обект на подобни незаконни практики.

Снимка: bTV

Изследването сочи още, че в държавната администрация корупцията е 49%, а в общинската – 47%. В неправителствения сектор е 4 на сто. 

Снимка: bTV

Според БТПП решението е въвеждане на електронно правителство, за да елиминира субективния държавен чиновник. „Вече назря момента това да се направи или да кажем че нямаме сили да се борим с корупцията.”

Най-голям дял по корупционни практики е секторът на обществените поръчки. Според Симеонов лошото законодателство води до такъв голям процент, тъй като явно има начин да се нагласи предварително победителя.

Снимка: bTV

Бизнесът е категоричен, че ще настоява всичко да става по електронен път, а администрацията само да проверява дали са верни данните.

Снимка: bTV

Въпреки че от половин година ЗОП е изменен,  и до днес това е секторът с най-голяма корупция.  Бизнесът не вижда промяна, a корупцията в тази сфера всъщност решава кой ще оцелее и кой не.

Все още има как да се нагласяват, за да е известен отпреди това победителят, казва Цветан Симеонов.

“В крайна сметка този подкуп, който е платен, отива за сметка на обществената поръчка , сответно си избива от материали, съкращения, неплащане на подизпълнители. В крайна сметка въпросът е колко ще издържи този обект”, коментира Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Това, че законите се променят на парче, за да се запушват отделни пробойни, не решава проблема.

Решението минава през наказателни присъди - не през административни санкции.

От вчера на сайта на БТПП има раздел за подаване на сигнали за корупция.