Кабинетът обяви, че се е разбрал със синдикатите и бизнеса и сега на ход по пенсионната реформа е парламентът.

Само миньорите запазват възраст за пенсиониране от 45 години, защото са в най-малка тежест за осигурителната система. Те няма да имат право обаче веднъж като се пенсионират да се връщат да работят в мината и да получават заплата.

За отбраната, МВР и ДАНС минималната възраст е 52 години и 10 месеца, които ще нарастват постепенно до 55 години.

Първа категория труд мъже и жени ще бъдат пенсионирани на 55 години, втора на 60 и за трета, в която попадат мнозинството българи от масовите професии, на 65 години.

Целта е пенсиите да се увеличат с 40% в бъдеще. Осигуровките ще растат с по 1 процент за 2017 и 2018 година.
 
Социалният министър Ивайло Калфин обяви, че за прокарването на пенсионните промени премиерът Борисов се е намесил в критичния момент, за да се постигне максимално съгласие с бизнеса и синдикатите.

Синдикатите похвалиха правителството, че е увеличило събираемостта на осигурителните вноски с 300 милиона за последните месеци и това е позволило да не се покачват процентно осигуровките за пенсия още от догодина.

„Пенсионната система има нужда от реформа да е по-здрав бюджетът и хората да получават по-справедливи пенсии и предсказуемст за бизнеса какво ще се случи години напред”, коментира председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.  

За 2017 и 2018 половин милиард лева трябва да осигурят работодателите в бюджета на НОИ.

Остава необходимостта да се намери решение с огромния брой фиктивни инвалидни пенсии. По данни на НОИ броят на инвалидните пенсии надхвърля 900 хиляди, а всяка година системата плаща за тях между 1.3 и 1.4 млрд. лв.