Държавният оръжеен посредник „Кинтекс” е сключил договор с „ВМЗ-Сопот” за доставка на оръжие, което първоначално е трябвало да бъде произведено от лишения от лиценз завод „Емко”, обяви днес икономическият министър Емил Караниколов. По думите му това било направено, за да не се стигне до провал на контракти с чужди бенефициенти.

Лицензът на „Емко” ще бъде върнат, когато отстрани нередностите си, подчерта министърът. По думите му въпросът ще бъде разгледан след три дни на междуведомствен съвет.

Още преди два месеца от полицията дошли три писма за нередности във военния завод. Преди 2 седмици станало ясно, че нарушенията са само при съхраняването на боеприпасите. Дали проблемът е разрешен – отговор от полицията няма.

Ситуацията доведе до нов протест на работниците в завода вчера. Те смятат, че компанията се съсипва по политически причини.

Министър Караниколов не отрече, че няколко договора на „Емко” с чужди партньори са прекратени: „Към момента не са изтекли сроковете за доставка на това оръжие. Все още има срокове. За да го обезпечат, „Кинтекс” сключи незабавно договори с дружеството „ВМЗ-Сопот”.

Така според Караниколов държавата ще получи парите си като производител, а „Кинтекс” – като посредник. Не стана ясно дали ще продължи да се работи по тази схема и ако от полицията не изпратят становище и в понеделник.