Жизнеспособен ли е проектът АЕЦ „Белене” според доклада на БАН и как учените са постигнали изводите си. По тази тема спориха в студиото на „Тази сутрин” бившият енергиен министър Трайчо Трайков и Еленко Божков – бивш член на ДКЕВР.

Според Трайков докладът на БАН посочва, че проектът е нежизнеспособен за частен инвеститор , но би могъл да се осъществи с държавна подкрепа. „В т. нар. междинен доклад допусканията са песимистични - има голяма вероятност тези допускания да не се случат, но при определени параметри проектът може да е жизнеспособен”, посочи той.

По думите му е важно какви входни данни са вкарани за развитието на икономиката и енергетиката.

Снимка: bTV

Еленко Божков посочи, че  в доклада констативните части не са обезкуражаващи. Според него всички пишат, но никой не чете, а нещата не изглеждат толкова лоши.

Снимка: bTV

Според изчисленията на енергийния експерт ще се плаща сравнително евтина електроенергия.

Снимка: bTV

 „Хората привърженици на Белене са два типа – или не разбират много или са финансово мотивирани. Не обвинявам, но имам претенции към хора които разбират и са в позиция да взимат решения. Дори условията приети за сигурни са почти невъзможни да се постигнат”, разкритикува експертизата по доклада Трайков.

Според Божков трябва да се свалят черните очила и категорично проектът е жизнеспособен.