1 USD
1.83147 BGN
Петрол
Bitcoin
$62,613.2

Кабинетът гласува проекта на Бюджет 2017

Финанси

Не се очаква министрите да променят параметрите, предложени от Министерството на финансите

Кабинетът прие днес проекта на Бюджет 2017. Не се очаква министрите да променят параметрите, предложени от Министерството на финансите. Това обаче може да се случи при гласуването в Народното събрание.

Проектът вече е в деловодството на парламента.

Най-сериозен ръст е заложен при парите за отбрана и сигурност - през следващата година държавата планира да похарчи около 825 млн. лв., или 25% повече за сигурност. Част от допълнителните средства са за плащане по ангажименти към НАТО. Със 7% са увеличени парите и за здравеопазване, и за образование.

С 40 лева се увеличава минималната заплата от догодина – тя ще стане 460 лв. Планира се тя да остане замразена на този размер до 2019 г. Заради ръста на минималната заплата се увеличават и пенсионните осигуровки.

Снимка: bTV

Планирана е актуализация на пенсиите с 2,4% от юли 2017 г.

Най-тежката система - социалната, догодина ще разполага с над 12 милиарда лева. С по-високата минимална заплата от догодина идват и по-големите удръжки за фонд пенсия.  

Здравната каса ще може да плати 247 милиона лева повече за различни дейности, отчете здравният министър Петър Москов.

„Разширява се обхватът и обемът на профилактичните прегледи, увеличават се натоварванията на диспансерните прегледи. Има увеличение и за болниците, и за лекарствените средства”, уточни Москов.

Да се отговори на исканията на всички се оказва най-голямото предизвикателство според финансовия министър Владислав Горанов. Сериозният скок в харчовете за отбрана и сигурност е заради ангажименти още от миналата година.

„На консултативен съвет при президента през 2015 очертахме нуждата от повече средства - било то за въоръжените сили, било то МВР - за осигуряване на физическата сигурност на гражданите като цяло”, коментира Горанов.

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии