Кабинетът прие днес проекта на Бюджет 2017. Не се очаква министрите да променят параметрите, предложени от Министерството на финансите. Това обаче може да се случи при гласуването в Народното събрание.

Проектът вече е в деловодството на парламента.

Най-сериозен ръст е заложен при парите за отбрана и сигурност - през следващата година държавата планира да похарчи около 825 млн. лв., или 25% повече за сигурност. Част от допълнителните средства са за плащане по ангажименти към НАТО. Със 7% са увеличени парите и за здравеопазване, и за образование.

С 40 лева се увеличава минималната заплата от догодина – тя ще стане 460 лв. Планира се тя да остане замразена на този размер до 2019 г. Заради ръста на минималната заплата се увеличават и пенсионните осигуровки.

Снимка: bTV

Планирана е актуализация на пенсиите с 2,4% от юли 2017 г.

Най-тежката система - социалната, догодина ще разполага с над 12 милиарда лева. С по-високата минимална заплата от догодина идват и по-големите удръжки за фонд пенсия.  

Здравната каса ще може да плати 247 милиона лева повече за различни дейности, отчете здравният министър Петър Москов.

„Разширява се обхватът и обемът на профилактичните прегледи, увеличават се натоварванията на диспансерните прегледи. Има увеличение и за болниците, и за лекарствените средства”, уточни Москов.

Да се отговори на исканията на всички се оказва най-голямото предизвикателство според финансовия министър Владислав Горанов. Сериозният скок в харчовете за отбрана и сигурност е заради ангажименти още от миналата година.

„На консултативен съвет при президента през 2015 очертахме нуждата от повече средства - било то за въоръжените сили, било то МВР - за осигуряване на физическата сигурност на гражданите като цяло”, коментира Горанов.