„Белене” ще стане” – това обяви в „Тази сутрин” председателят на енергийната комисия в парламента и депутат от Коалиция за България Явор Куюмджиев, като за пореден път препотвърди позицията на социалистите по проекта. Макар че обществото е свидетел на „плаващата” позиция на ГЕРБ по теми от различно естество, включително и тази, бившият икономически зам.-министър Валентин Николов, заяви: „Ясно е, че проектът няма да стане”.

Въпросът бе повдигнат отново в съмнителна близост с Евроизборите през май, след като депутатите от енергийната комисия коментираха преди ден целите, пречките и перспективата на проекта за нова ядрена централа. Заседанието им беше на самата площадка на АЕЦ "Белене" по идея на бившия кмет Петър Дулев, който сега е депутат от Коалиция за България. Новина от извънградската инициатива обаче не бе произведена, а на мястото нямаше и журналисти.

Проектът отдавана се превърна в дъвка, която след известна употреба се залепя под масата, за да е удобна за втора употреба в подходящия момент. И макар че двамата депутати не казаха нищо ново, Куюмджиев обясни образно до какво ниво на „индустриализация” ще се върне България, ако няма „Белене”.

„Ние сме държава, която има ниско потребление на електроенергия, бедно население, нямаме развито селско стопанство. Ако искаме да останем такава, може да се върнем по-назад – да извадим файтоните и впрегатните волове и да орем с тях. Ако искаме да се върнем към промишлено земеделие, ще ни трябват помпени станции. Ако искаме да се развиваме, ни трябва електричество”, обясни той. По думите му, освен че проектът е „съвсем реален”, той е и „най-напредналият”.

Цялото това говорене Николов коментира като „кука”, хвърлена преди изборите, за да се хванат на нея всички шарани. На въпрос каква е позицията на ГЕРБ, след като ДПС категорично застанаха „против”, а „Атака” внесоха проекта в НС, а след странно това оттеглиха разглеждането му, той отговори: "ГЕРБ винаги е за развитие на ядрената енергия, никога не е бягал от това нещо”. Тези му думи Куюмджиев нарече „шизофренно поведение”.

Валентин Николов все пак припомни, че ако не се стартира сега „Белене”, ще изтече срокът на Оценката на въздействието върху околната среда (ОВОС) и проектът ще се измести много напред във времето.

Забавянето „червеният” депутат обясни с два проблема - липсата на инвеститор, и течащият анализ, който се изготвя от български специалисти и който не струвал нищо на държавата. Резултатите от него ще бъдат обявени, „когато му дойде времето”, тъй като не се оценявал строежът на „един курник”.

„Когато се решат тези два проблема, колегите от ДПС ще имат вероятно различна позиция”, изрази надежда той, тъй като сметките в пленарна зала засега не са по силите само на Коалиция за България.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови
  • Има договор за "Белене", но извън рамките само на един закон