След като прокламираха широко намаляването на цената на тока от 1 януари по време на управлението на кабинета „Орешарски”, извън властта социалистите смятат за напълно основателно електроенергията да поскъпне, и то с около 10%. Това стана ясно от думите на бившия депутат и настоящ енергиен експерт Таско Ерменков в ефира на bTV.

„Тенденцията на повишаване на цената на електроенергията е нормално явление в цял свят – тя се базира на изчерпваеми източници, чиято цена също се вдига”, подчерта той. Ерменков обаче продължи да защитава тезата за „необходимата глътка въздух”, която представлявало намалението на цените от 1 януари.

„Нека не забравяме, че миналата година, когато намалихме цената на електроенергията, това беше глътка въздух за потребителите, малките фирми, за мен и за вас, защото помните какви бяха сметките, какво беше положението и кой свали от власт Бойко Борисов и защо го свалиха тогава”, коментира още Таско Ерменков и категорично отрече мярката да е била популистка, за да се избегне повторение на протестите от зимните месеци в началото на 2013 г.

„Свалянето на цената на тока беше основателно, защото беше на основата на открити резерви в системата – отговорността беше разпределена не само върху потребителите, а и върху производителите и тези, които се занимават с пренос на енергия”, обясни Ерменков, без да припомня протестите на производителите и преносителите на електроенергията.

„Тези резерви обаче вече се изчерпаха и поради тази причина ще има повишение. Повишаване на тока в рамките на едни 10% може да се очаква – нека не викаме това е много, защото когато намалихме с 5%, викахме – това е нищожно. Ще се усети в стотинки”, коментира социалистът. Въпреки че рекламираното поевтиняване на тока също се отрази в стотинки на сметките на гражданите, то беше изтъквано като принос на кабинета към социалната политика в полза на българите.

Таско Ерменков беше категоричен, че режим на тока, за какъвто предупреди вицепремиерът Екатерина Захариева, не може да се очаква – „освен ако не искаме да плашим българския народ и да кажем – ето сега идваме ние и ще направим всичко възможно да няма”, уточни той в допълнение.

„Това, че в системата има голяма задлъжнялост не означава, че някой ще спре да произвежда електроенергия. Няма как дължимите суми да се превърнат в държавен дълг. 3 млрд. лв. дълг не са се струпали сега, за последната година. Те са резултат от дълъг процес на натрупване от времето, когато енергетиката започна да се преструктурира”, обясни енергийният експерт на БСП.

Той препоръча още да се обърне по-голямо внимание на енергийната ефективност. „Само с поведението, което имаме, можем да си намалим сметките за тока с 15% и да компенсираме цената”, обясни Ерменков.

В заключение той коментира предложението за създаване на енергиен борд с участието на чуждестранни експерти, което определи като „отказ от суверенитет в областта на енергетиката”, защото в България имало достатъчно експерти.