1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Партиите да заявят дали са готови на сътрудничество с Патриотичния фронт

БГ Бизнес

Причината е, че текстове в предизборните им платформи насаждат дискриминация на расова основа

Политическите партии да заявят дали биха сътрудничили с обединението Патриотичен фронт при евентуалното му влизане в 43-тото Народно събрание – за това настоя Орхан Тахир от „Гражданско общество в действие" в предаването "Тази сутрин" по bTV.  

Преди дни Българският хелзинкски комитет сезира прокуратурата заради дискриминационни текстове в предизборните им програми, които насаждат омраза към малцинствата и подбуждат към насилие. Държавното обвинение обаче отказа разследване по сигнала.

Организацията ще обжалва отказа на прокуратурата и ще стигне дори до Съда в Страсбург, увери нейн представител.

Двете страни влязоха в задочен спор в ефира на предаването „Тази сутрин” заради отказа на представителите на гражданските организации да водят диалог с представителя на Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Лидерът на „Национален фронт за спасение на България” заяви, че организациите в т. нар. патриотично обединение няма да отстъпят от идеите си в предизборните си платформи. „НФСБ предвижда премахване на незаконните постройки и създаване на селище извън населените места – и да бъдат превърнати в туристически атракции. Имаме Национална стратегия за приобщаване на циганите, като се съсредоточава на тези, които са интегрирани. Гледаме на циганския етнос не като на монолитен и хомогенен, а на почтени граждани и такива, които преживяват с престъпна дейност”, посочи Симеонов.

Борислав Димитров от БХК попита кой и по какви критерии ще преценява дали някой е интегриран, или не, но въпросът му остана без отговор. „Да говорим за сегрегиране и отделяне на хора и да пускаме туристи да ги гледат е несериозно в XXI век”, категоричен беше той.

Една от идеите на националистическите организации е да преселят ромите във фургонни селища, които да бъдат превърнати в атракциони за туристи. „Няма как да дебатираме дали е правилно или не да затваряме хора в концентрационни лагери – бихме се върнали 100 и повече години”, подчерта Борислав Димитров в коментар на тази идея.

Валери Симеонов изтъкна като друг аргумент в своя подкрепа това, че в ефира на неговата телевизия СКАТ има две цигански предавания и „работят повече цигани, отколкото в БХК”. „Нямаме такава статистика, не делим служителите на цигани и българи, съжалявам”, отговори на това Борислав Димитров.

„Настояваме партиите, които са спрягани, че ще влязат в следващия парламент, да заявят дали са готови да сътрудничат с т. нар. Патриотичен фронт, или не”, настоя Орхан Тахир от организацията "Гражданско общество в действие".

Целите разговори и реакцията на ромите от столичния квартал „Модерно предградие” вижте във видеото:

  • Радан Кънев готов за премиер
  • Румен Петков: Силното решение беше управление на ГЕРБ и БСП
  • Борисов може да върне мандата
  • Андрей Райчев: ДПС повече няма нужда от Пеевски
  • Резултатите от изборите няма да бъдат касирани
  • Цецка Цачева е под влиянието на емоция – няма време да се отдаде на чувствата си
  • Кои са осъдените за търговия с гласове на последните избори
  • ВКС отхвърли всички искания за касиране на изборите
  • Реформаторите за час сближиха позициите си с ГЕРБ
  • Бареков с най-скъпа ТВ и радио агитация

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии