С увеличение на тока от 1 юли ще скочат цените на стоките и услугите. За това предупреди министърът на икономиката.

На заседание на Икономическата комисия в парламента шефът на Енергийния регулатор обяви, че вариантите са увеличение или за бизнеса, или за битовите потребители.

Шефът на комисията регулатор обясни, че ако няма увеличаване на добавката "задължения към обществото" за бизнеса, това ще доведе до увеличаване на дефицита в НЕК, или до увеличаване с цели 17% на цената за битовите потребители.

От своя страна от бизнеса предупредиха, че готвеното поскъпване на тока ще ги принудят да освобождават персонал. Работодателите изчислиха, че това са близо 60 000 заети.

Според шефа на енергийния регулатор готвените цени за бизнеса няма да ощетят потребителите. „Когато преди година и половина на два пъти стойността на електроенергията намаля с по 5%, българските потребители не почувстваха намаляване на цената нито на стоките, нито на услугите”, подчерта Иван Иванов.

На друго мнение е министърът на икономиката. „Според мен няма как да не се отрази вдигането на цената на тока за индустриалците на крайния продукт и съответно на всички разходи за домакинствата”, заяви на свой ред икономическият министър Божидар Лукарски.

Междувременно стана ясно, че наредбата, която се очакваше да облекчи сметките за ток на бизнеса ще помогне на едва 30-тина предприятия, които имат по-голяма консумация на ток. Такива били европейските изисквания.

„В самите насоки ясно е казано, че не може да се предоставя не бива да се предоставя такава помощ на широк кръг потребители на еленергия”, каза ресорният министър Теменужка Петкова.

Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал обаче я контрира, като посочи, че директивата казва точно обратното.

Наредбата е публикувана за обществено обсъждане и преди да бъде приета ще търпи промени. Какви сметки за ток ще плащаме зависи от окончателното решение на комисията регулатор, която трябва да се произнесе до края на месеца.