Нови дубликати на старите стандарти ще стимулират родното производство – такава идея лансира Земеделското министерство, което предвижда още със знака БДС да се отличават всички качествени храни.

Спазването на утвърдени, традиционно български рецепти гарантира качество, но с вносни суровини. За да бъде стимулирано родното производство, от Земеделското министерство предлагат дублиране на стандартите и 100% български вариант.

„Това означава, че ако правим салам, месото вътре в него трябва да е българско. Черният пипер няма как да го произвеждаме в България. Става въпрос за основната суровина – месото, да е българско,” коментира пред bTV зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев.

По данни на производителите обаче продуктите по стандарт са лукс за потребителската кошница на българина и търсенето намалява все повече. Освен това дублирането на стандартите е безсмислено и ще оскъпи продуктите, твърди бизнесът.

„Няма родно производство на българско месо и самите преработватели не биха могли да правят продукти само с българско месо,” посочи Илонка Аврамова от Асоциация на месопреработвателите.

„В България винаги има дефицит на сурово мляко. При интерес към този продукт, по-голям от моментния, това ще доведе до поскъпване на цената му,” допълни Симеон Присадашки от същата организация.

Дублирането на стандартите все още се обсъжда, уточниха от земеделското министерство.