Чешката компания ЧЕЗ води финални преговори с един избран кандидат, който да купи активите ѝ в България – става дума за неособено известната индийска фирма „Фючър енерджи” (Future Energy), която е предложила най-висока цена, пише чешкото издание „Хосподаржске новини”.

Източници на вестника, които са потвърдили новината, не са посочили конкретната цена, но отдавна се говори, че тя ще е над 8 млрд. крони (т.е. над 312 млн. евро).

Според информация на в. „Капитал” „Фючър енерджи” не е индийска компания, а индийско-български консорциум, зад който стои Валентин Христов. Той се занимава с продажба на ток в България, Македония, Сърбия, Албания.  

В България ЧЕЗ осигурява ток на около 3 млн. абонати, припомня „Хосподаржске новини”.

Компанията, чийто мажоритарен собственик е чешката държава, обяви намерението си да се изтегли от българския пазар през пролетта – след дългогодишни неразбирателства с властите у нас и заведена арбитражна процедура.

За момента от ЧЕЗ няма официален коментар на тази информация, а официалната ѝ позиция е, че преговори се водят с няколко потенциални купувачи. Сред тях като фаворити бяха сочени Христо Ковачки и Яромир Тесарж, който държи „Енерго про”.

ЧЕЗ влезе в енергоразпределителния бизнес в България през 2004 г. с инвестиция от 8,7 млрд. крони (281,5 млн. евро).

Още 8,6 млрд. крони бяха инвестирани в теца във Варна, който обаче не работи от две години и половина, тъй като не отговаря на строгите европейски екологични норми, а чехите се отказаха да инвестират допълнително в него.

Миналата седмица ЧЕЗ обяви, че е продала този актив за 1,3 млрд. крони (около 51 млн. евро) на местната компания „Сигда ООД”, която се занимава основно с логистика. Тя не се интересувала конкретно от електороцентралата, а от земята под нея, твърди „Хосподаржске новини”.

ЧЕЗ е изплатила и 7 млрд. крони под формата на дивиденти за последните 13 години, пише още чешкото издание.

Особено тежка беше зимата на 2012 – 2013 г., когато българите излязоха на улицата заради високите сметки за ток, а цената на електроенергията се превърна в политически въпрос. ЧЕЗ дори беше заплашена от отнемане на лиценза, припомня „Хоспосдаржске новини”. Подобни проблеми имаха и останалите енергоразпределителни дружества, които поискаха международен арбитраж.

Присъдената сума, заедно с получената за продажбата на бизнеса цена, ще покажат дали ЧЕЗ ще напусне България на минус или с малка печалба, завършва „Хосподаржске новини”.