Публично-частното партньорство е провал и води до корупция. Това каза по време на Българския икономически форум 2014 световният икономист проф. Стив Ханке, който изнесе лекция.

„Това е покана за корупция и трябва да приключим с това, да излезем от сцената на публично-частното партньорство. Разчитането на еврофондове ще доведе до още повече корупция. Класацията за правене на бизнес за България е 38-мо място, но реално е 58-мо”, посочи той.

Преди изказването на Ханке, от същата трибуна, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова заяви, че правителството трябва да направи така, че публично-частното партньорство да е реалност.

КТБ рушила ценности

„КТБ беше машина за разрушаване на ценности. Тя никога не е била банка в истинския смисъл на думата, когато някой казва, че това е банка той се подиграва с думата банка”, смята икономистът, смятан за баща на валутния борд у нас.

Според него изплащането на влоговете в КТБ е пълен провал, защото парите на хората е трябвало да се изплатят веднага.

Той обясни, че проблем е и негативният шок на доверието - колкото по-дълго се проточва проблемът с банката на Цветан Василев, толкова по-лошо става.

„Надзорът на банките трябва да бъде прозрачен и хората да възвърнат доверието си в банките в България. Банковите средства са се сринали и мъглата, с която е обвита КТБ означава, че кредите съвсем бавно ще се възстановят, ако не се направят промени”, посочи Ханке.

Дянков много знаел, ама само теория

Професорът отправи сериозни критики към бившия финансов министър на Бойко Борисов - Симеон Дянков.

„Той знае много теория, но докато беше финансов министър правителството не направи нищо. Бизнесът му беше статичен, беше равна права, нямаше крива по негово време”, коментира проф. Ханке.

„Трябва да се получи шок на доверие. Наследството от предишното правителство трябва да бъде поправено по най-бързия начин. Ако това правителство свие разходите по-бързо отколкото хора очакват, ще бъде положително”, заяви той.

По думите му спирането на приватизацията също е наследство от предишните управляващи. Ако може да се започнат проекти за приватизация - това също ще бъде положителен шок, смята Ханке