До края на август ще бъдат подготвени комплекс от мерки, които да гарантират целогодишен контрол на внос и износ на земеделска продукция. С това се ангажира земеделският министър Димитър Греков по време на среща в Арбанаси, организирана от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

По думите му с проверките по границите, които са направени, не е преборена спекулата. Затова били необходими мерки, с които да се решат окончателно поне част от проблемите за пазара на нашите зеленчуци.

Министърът е натоварил заместника си Явор Гечев и други експерти с разработването такъв комплект от мерки тип „румънски”, т.е. да има пълен контрол над продукцията. Според него по този начин ще се увеличи значително приходът в държавната хазна, защото ще бъде ударен сивият сектор.

Греков уточни, че субсидиите на земеделските производители ще бъдат изплатени през февруари 2014 година.

„Ако се говори в общ мащаб, както е прието в европейските държави - от 1 декември да започне плащането, изключителната финансова стагнация, в която се намираме”, подчерта министърът и допълни, че „не искаме да пречим на колегите и ще спазим това, което е било и досега, за да могат да бъдат изплатени тези близо 1 млрд. лв., които трябва да постъпят при земеделските производители за догодина - те ще бъдат осигурени в следващия бюджет още в началото на 2014 година”.