Глобите, наложени от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за миналата година, са подпомогнали държавния бюджет с 25 млн. лв. Комисията е образувала 726 и е приела 1007 решения. Данните съобщи пред медиите Петко Николов, председател на КЗК.

По думите му работа на Комисията има висок финансов ефект, защото осигурява на бюджета 25 млн. лева, а годишната издръжка е 3,9 млн. лева. От наложените глоби доброволно са платени санкции за 1 млн. лв., а останалите решения са дадени на Националната агенция по приходите (НАП) за изпълнение.

Картел в горивата?

До месец ще стане ясно има ли доказателства за картел на пазара на горива. До момента са претърсени офиси на седемте компании, за които антимонополната комисия има съмнения, че са участвали в забранени споразумения за определяне на цените.  „Ако няма нищо което да подкрепи тези наши съмнения, то по-скоро ще се върви към липса на нарушения. Изчакайте до края на месеца или началото на юли месец”, коментира Николов.

В момента се съпоставя информацията от претърсванията на място, както и дали зад мейлите, които са разменяли компаниите не се крият картелни договорки. След тази проверка, КЗК ще се произнесе и дали рафинерията в Бургас е злоупотребявала с господстващо положение. Санкциите при доказване на съмненията са между 8 и 10% от оборота за предходната година.Комисията настоя да се започне дискусия за въвеждане на наказателна отговорност в закона за участие в картел. Такава санкция има в 11 държави на ЕС и ние го искаме от седем години, каза Николов.

Подкрепа в решенията

Николов посочи още, че работата на КЗК се радва на голям процент одобрение. За това свидетелства фактът, че Върховният административен съд (ВАС) потвърждава 85% от обжалваните решения, произнася се в 4% от случаите срещу КЗК , а останалите връща за ново разглеждане.

КЗК отчита доверие в жалбоподателите в сферата на обществените поръчки. През миналата година в комисията са постъпили 940 жалби, по които са взети 474 решения, от които 186 са били в полза на жалбоподателите. Комисията отбелязва и ръст в жалбите за нелоялно конкуренция, свързани най-вече с имитация на марка или на фирма. През миналата година са установени 43 нарушения в тази сфера и са наложени глоби за близо четири милиона лева.