Имаме проблем в дърводобива. Това е мястото, където ни "стяга чепика". Това каза зам.-министърът на земеделието и храните доц. Георги Костов, цитиран от Фокус.

"Хората, които се занимават с дърводобив дълго време не са смятали, че ще работят в сектора дълготрайно. Най-често работниците в сектора са най-необразованите и повечето работят в сивия сектор", поясни доц. Костов. Според него най-важната мярка за укрепване на бизнеса са дългосрочните договори.

" Ползваме гората си близо до съществуващите пътища и инфраструктура. Стремежът ни е да се използва равномерно горския ресурс, а не само на места", заяви зам.-министърът.

По думите му, до 2011 г. общите инвестиции в горски пътища са под 20 млн. лева, а „сега за 3 години тези средства са над 40 млн. лева".

"Едни от горските пътища, които в момента се строят са в Странджа. Също във всички предприятия има включено строителство на горски пътища. Износът на дървесина за миналата година е около 900 хил. куб.м дървесина. Имаме недостиг на дървесина на нашия пазар", допълни Доц. Георги Костов.

Горите били в добро здраве, но мислим за "дървен" мораториум

„Горите на България в момента се подобряват по всички възможни показатели. Площта се увеличава постепенно”, заяви зам.-министърът.

Министерството на земеделието и храните е отговорно за законните сечи, а не за незаконните - за тях няма точна статистика, каза зам.-министърът. Според него в резултат на последните мерки, незаконните сечи са сведени до минимум.

"Не сечта в горите е причина за потопите, които се случиха у нас", категоричен бе зам.-министър Костов. Той настоя, че сечта може да има спомагателна роля и регионално влияние на места, но не тя е основната причина за наводненията.

Той обяви, че ще 103 хил. хектара гори ще бъдат включени в категорията "защитни гори" до 15 февруари.

"Обсъждахме предложението за налагане на мораториум върху износа на дървен материал и предлагаме съгласувано с Министерство на финансите да се извърши промяна в Закона за ДДС за връщане на ДДС за износ на дървен материал. Това ще сложи икономическа преграда на опитите да се експортира необработен дървен материал", заяви доц. Костов.

По думите му 173 мобилни екипа за по-малко от два месеца са извършили 18 833 проверки, като общият брой на наказателните постановления намалява. В същото време, издадените присъди за последните 4 години са над 200, допълни Костов.