Финансовата тежест от така наречената „зелена енергия” вече ще се понася равномерно от всички електроразпределителните дружества, а не само от НЕК като общ доставчик, каквато бе практиката досега. Това заяви пред журналисти председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, според когото тази нова методика вече е атакувана от някои от дружествата.

По думите на експерта не се очакват други резки скокове на „зелената енергия” в следващи периоди. „Проблемът беше не, че се увеличава зелената добавка, а че тя се увеличи повече от 300% за една година и беше същественият фактор за увеличаване на крайната цена. Това нещо не трябва да го допускаме”, подчерта Семерджиев.

Той обясни, че цените на екоенергията са резултат от състоянието на ВЕИ системите у нас. „Истина е, че имаме 600 мегавата фотоволтаици, над 600 мегавата вятърна енергия, другото са малко ВЕЦ-ове и почти няма биомаса. Има централи за биомаса, които са повече на отпадъчни продукти, има една истинска инсталация за биомаса, която поиска цена 1 мегават и тя има проблеми да тръгне.
Разликата между фотоволтаиците и вятърните паркове с биомасата е огромна, видяхте, че инвестиционния процес при фотоволтаиците е месец и половина, при биомасата продължава с години”, коментира председателят на ДКЕВР.

Снимка: Архив БГНЕС

Според него ефектите от използване на биомасата са големи, но към момента България е почти на нулата в това отношение. „Биомасата има по-големи предимства от гледна точка на балансиране на енергийната система, защото може да се регулира кога централата да работи и кога не. Освен това ще въвлича много работна ръка при производството. Имаше предсказания, че ще има 200 мегавата миналата година, те се оказаха смешни”, допълни още Ангел Семерджиев, като все пак побърза да успокои, че при първата необходимост и възможност за намаляване на каквито и да е цени, регулаторът ще реагира.

В коментар на темата за планиран референдум за АЕЦ „Белене”, енергийният специалист заяви, че докато липсва реален инвеститор, е по-добре да се изчака строителството. „Изграждането на която и да е централа, в това число и ядрена, трябва да се съобразява с реалностите на пазара. Най-важното условие за инвеститора е дали може да реализира това, което произвежда и да си върне инвестицията. Ако се намери инвеститор, който е съгласен да изгради такава централа и счита, че може да си върне инвестицията, разбира се, че трябва да се направи”, заяви Семерджиев.

Той увери, че „Белене” няма да натовари енергийната система, защото няма да има дългосрочен договор за изкупуване на енергията. „Повече няма да има дългосрочни договори както в „Марица изток 1” и „Марица изток 3”, които ни натоварват в крайната цена”, каза още председателят на ДКЕВР.