1 USD
1.83957 BGN
Петрол
Bitcoin
$66,935.4

Финал на Webit Bulgaria Digital Summit 2013

БГ Бизнес

Вторият ден събра доказали се и тепърва навлизащи на пазара предприемачи и представители на бизнеса

Вторият ден на Webit събра стотици доказали се и тепърва навлизащи на пазара предприемачи и представители на бизнеса, които да обменят опит и да чуят интересни лекции и дискусии на доказали се специалисти и провокативни иноватори.

Конферентната програма откри Бойко Благоев от Free Sofia Tour, който сподели интересни факти около социалното предприемачество и как може да се развие инициатива, която наистина да носи печалба.

Интересни факти относно иновативните решения

при куриерските услуги разкри прокуристът от Еконт Експрес ЕООД - Павел Пенчев и сподели, че бизнесът на куриерските услуги има ръст от 10% в сравнение с миналата година, а Ралица Бобочикова изнесе изключителни интересна лекция относно новите модели за развитие на Video on Demand.

В последвалата панелна дискусия се разискваха въпросите как телекомуникациите помагат на бизнеса, кои са най-важните уроци за предприемачите, коя е най-важната тенденция за развитието на телекомуникациите и какво им липсва. "Очакваме през 2017 г. броят на свързаните устройства да бъде 1,2 милиарда", заяви Евгени Каракановски, Маркетинг директор на Мобилтел ЕАД.

Успешният проект за онлайн обучение – Уча.се, бе представен на сцената от създателя си – Дарин Маджаров. Онлайн обучителната система не заменя традиционното образование, а помага на учениците да го усвоят по-лесно, като се гради на идеята, че всяко дете е различно и има нужда от различен подход, за да разбере и усвои поднесената му информация. Въпреки че сайтът няма никаква реклама, в него вече има над 1100 видео урока, които са гледани 2 милиона пъти. Дарин Маджаров сподели, че "Учениците супер много оценяват като се прави нещо за тях с любов".

Данни за развитието на смартфоните и ключови фактори

за създаване на успешни смартфон услуги изнесе Атанас Райков, Мениджър мобилни продукти и VAS, VIVACOM. Той сподели, че "от 2009 г. насам делът на смартфоните в България се е увеличил с 360% - от 3,9% на 14%", а сред ключовите фактори, които стоят зад създаването на успешни смартфон услуги като мобилното плащане, той поставя потвърждението в реално време за извършено плащане, гъвкавото тарифиране, плащанията на абонамент, привлекателния интерфейс, сигурността и антивирусната защита.

В панела, посветен на създаването на продукт/услуга, се включи и Александър Димитров от Е-дом мениджмънт ООД. Той представи интересно решение за управлението на етажната собственост – софтуер, предназначен да бъде в помощ на домоуправителите и на собствениците при решаването на общи за всички въпроси."Така много по-ефективно тези хора ще могат да се организират за съвмести действия при решаването на общи за района проблеми като дупки, чистота или бродещи кучета", сподели още Димитров.

Последва дискусия за електронната търговия

като един успешен предприемачески модел. В нея взеха участие Георги Маринов, Изпълнителен директор нa ePay.BG, Павел Пенчев, Прокурист, Еконт Експрес ООД и Георги Василев, Управляващ директор на RIZN Communication Design Studio. "От 2010 г. има увеличение 36 пъти на електронната търговия", сподели Павел Пейчев. Всички панелисти поддържаха тезата, че днешните потребители използват Интернет не толкова за пазаруване онлайн, колкото за търсене на информация и правене на избор, ако правят покупки, плащането обикновено става през Easy Pay или директно на куриера.

Председателят на Съвета на директорите и основен акционер на групата „Елана” - Камен Колчев, даде конкретни данни за акциите и инвестиционния пазар в България и отбеляза алтернативните източници за финансиране на предприемачите. Камен Колчев сподели и че през 2016 г., когато ще започне следващият период на европейско финансиране, ще има много повече фондове за дялово финансиране на стартъпите и малките предприятия.

Още източници на финансиране бяха дискурирани и в последвалата панелна дискусия, в която наред с Дан Лупу, Херти Таммо и Бартоломей Гола участва и директорът „Бизнес развитие” на Voivoda Ventures - Августина Пашеева. Изключително интересната дискусия за финансирането провокира и интереса на публиката да задава въпроси относно това как може един стартъп да спечели финансиране. Лекторите се обединиха около мнението, че мястото за успешен глобален онлайн бизнес остава САЩ, но ЕС има сериозни инициативи за подкрепа на стартъпите.

Глобалните и локални постижения бяха основната тема,

дискутирана в края на втория ден на Webit. Бартоломей Гола направи сравнение между бизнеса в България и Полша и даде полезни съвети на бъдещите предприемачи. В началото на презентацията той заяви "Аз направих всички възможни грешки, ще ви ги покажа и се надявам да се поучите от тях."

Изключително интересната тема за социалния краудсорсинг бе представена от Александър Найденов, Координатор на Обединени идеи за България. Той даде пример за това как много хора, които правят по едно малко нещо, могат да създадат нещо много голямо. Веднага след него Теофил Шиков, президент на AIESEC България, изнесе лекция за новите модели на лидерство. Той сподели, че: "Всеки един лидер трябва да притежава бизнес умения, социални умения и умения да ръководи хора.”

Последни публикации

Бизнес Видео Подкаст

Свързани статии

Галерии