Брюксел има намерение да забрани съдържанието на фосфат в суровото замразено месо. Опасенията са, че само в Германия мярката би довела до загуба на повече от 100 хиляди работни места.

Дюнерите в Западна Европа масово се правят със замразено месо, отчитат от ЕС. Фосфатът се използва, за да задържи водата в продукта и той да остане сочен. Според експерти без добавката има риск месото да остава сурово.

Според официалното печатно издание на камарата на германските лекари, големи количества фосфат се съдържат в редица храни и напитки. Например, 150 грама наденица съдържа между 200 и 300 милиграма фосфати. В 100 грама бял хляб пък химичното съединение е от 50 до 100 милиграма.

От министерството на здравеопазването съобщиха за bTV, че формулата за максималния безопасен дневен прием на фосфати е 70 милиграма на килограм телесно тегло.

Дори и рестрикцията за ползване на фосфати в замразено месо да бъде приета от Брюксел, тя няма да навреди на бизнеса с дюнери у нас, тъй като 95 % от търговците работят с прясно месо, казват от една от големите вериги в столицата.

Снимка: bTV

„Лично мен не ме засяга, защото аз не ползвам никакви консерванти. Идват пилета, или цели, или транжирани. Слагат се в марината с оцет, лимон, подправки и се изважда и се слага на шиша”, обяснява управителят Джамал Барбарауи.

От Асоциацията на месопреработвателите у нас не са запознати официално с подготвяната рестрикция. Отбелязват, че от 2008 г. насам регламентът е променян 40 пъти.

В европарламента предстои гласуване по темата.