ДКЕВР реши увеличението на електроенергията от 1 юли да е 13 процента, вместо обявените 10 на сто. Нощната тарифа ще се увеличи с 15%. Новината съобщи от парламентарната трибуна председателят на регулатора Ангел Семерджиев, който държал да информира първо депутатите за решението, взето единодушно късно снощи.

Разликата в обещаната и действителната цифра се дължала на трите добавки - за зелена, за кафява енергия (едновременно генериране на електричество и топлина – бел. ред.) и за енергията, купувана по дългосрочни договори от централите AES "Гълъбово" и "Марица Изток 3". В комисията не изчислили и достатъчно добре новите мощности.

Относителният дял на повишението на добавката за зелена енергияв общото поскъпване на тока с 13 процента е около 8 на сто, посочи Семерджиев. От 3,72 лв. на мегаватчас добавката скача на 11,10 лв. на мегаватчас електроенергия. Съществено влияние оказва още добавката за невъзстановяеми разходи на НЕК за изкупуването на електроенергия от двете централи, с които има сключени дългосрочни договори. Тази добавка е 3,38 лв. на мегаватчас електроенергия. Добавката за изкупуване на електроенергията, произведена от високоефективното комбинирано производство на топлофикациите, е 3, 83 лв. на мегаватчас.

Всички тези добавки се начисляват в цената за пренос, която ДКЕВР дава на обществения доставчик на електроенергия - НЕК, за да покрие разходите си за задължително изкупуване на енергията от тези три източника.

„Това е максималното, което можахме да направим, за да няма по-голямо повишение на цената на тока”, посочи Семерджиев а надеждата това да е последното рязко голямо увеличение на зелената енергия в крайната цена на тока. Той поясни, че ако не е бил увеличен този компонент, НЕК е щяла да изпадне в невъзможност да изкупува енергията от ВЕИ, а това е нейно задължение по закон.

ГЕРБ: Сега научаваме тази новина

Зам.-председателят на икономическата комисия в парламента Диан Червенкондев от ГЕРБ заяви, че повишаването на тока било неизбежно. По думите му скокът се определя по методика, основана на реалните разходи, реално включените мощности и на нова зелена енергия.

„Явно регулаторът така е преценил и ние днес научаваме тази новина. Сметките се правят от независимия регулатор, в последно време са включени нови мощности, които повишават и цената на тока”, смята Червенкондев.

Скок със съгласието на кабинета

„Големият отсъстващ отново е правителството. Очевидно, че това повишаване става с мълчаливото съгласие на правителството. Енергийният министър остана безмълвен. Какво ще направи правителството, за да компенсира потребителите за повишението на цената, особено на тези с най-ниски доходи?”, попита от парламентарната трибуна социалистът Ангел Найденов.

Червените се обявиха за анализ на влиянието и въздействието на различните компоненти, които влизат в крайната цена на електроенергията за потребителите.
Атака също заяви позиция против увеличаването на цените на тока. От партията смятат, че такива решения трябва да се оповестяват от премиера Бойко Борисов, а да не се крие зад председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Виновна е Тройната коалиция, но не само...

Съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров подкрепи управляващите, но в същото време им намери и кусури. Според него виновник за днешната лоша новина за потребителите е предходното управление, подписало договорите за изкупуване на зелена енергия. Вината на ГЕРБ, според Димитров, е, че бавно се опитали да сложат ред в този сектор. Той добави, че ДКЕВР е проспала част от мерките, които в можело да предприеме.

Депутатът начерта още по-лош сценарии - че ако държавният регулатор не предприеме адекватни мерки за контрол на скока на тока, ще има още лоши новини за по-висока цена на електричеството.

Енергийният министър се „телепортира” в МС

Делян Добрев избяга от въпросите защо сметките на ДКЕВР излязоха с три процента повече. След като обвини Тройната коалиция за увеличението, той се скри в служебната стая на зам.-председателя на парламента Анастас Анастасов. Репортерите на мястото търпеливо изчакаха пред кабинета да излезе, въпреки че им бе обяснено, че министърът няма да отговаря на въпроси. По-късно се оказа, че Добрев не е нито в „завардената” стая, нито в кабинета на Цецка Цачева, а в Министерски съвет.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За да се върне няколко часа по-късно в НС и да се обърне с недоумение към журналистите: "Излязох по коридора, вие как не ме видяхте? Излязох си по коридора, по най-обикновения начин. Връщам се, защото някои писаха, че съм офейкал, други – че съм избягал. Никога не съм бягал от никого и от нищо и винаги съм стоял с лице към проблемите. Всъщност, излъгах – веднъж избягах като дете, много ме беше страх от кучета, от кучета съм бягал”.

Добрев обясни, че имал среща със синдикатите от ТЕЦ „Марица Изток 2”, за която закъснявал достатъчно. А мислел, че казаното от трибуната е достатъчно като обяснение по въпроса.

Делян Добрев виждал грешки, но не се месел

Във вниманието, което отдели на медиите, икономическият министър обвини ДКЕВР в грешна преценка. „При предварителната прогноза регулаторът бе сметнал около 300 мегавата ВЕИ мощности, впоследствие се оказаха над 600. Според мен, регулаторът можеше още преди два месеца да прогнозира достатъчно добре мощностите, които ще влязат в експлоатация, и да не става това изненада в последния момент. Още от март се виждаше, че договорите, които ще бъдат завършени в срок преди 30 юни, са над 600 мегавата”, каза Добрев.

Министърът призна, че виждал грешките в комисията, но не искал да ги показва: „Досега не съм се бъркал в работата на регулатора, тъй като той е независим. Въпреки че виждах, че прогнозата е грешна, никога не съм се месил в тяхната работа”.

Все пак нещо е било свършено. Добрев заяви, че кабинетът е оправил „кашите” на Тройната коалиция, иначе увеличението на цената е щяло да бъде със 100%.

Борисов: Законът за зелените енергии е най-лобисткият

Премиерът обвини Тройната коалиция за поскъпването на тока.

„2007 г. е приет възможно най-лобисткият закон в България - законът за зелените енергии, благодарение на Тройната коалиция. Сега ние плащаме цените на този ток, въпреки че успяхме на два пъти да ги намалим цените. Ако не беше така, щеше да отиде поне на 40% цената на тока, ако е законът от 2007 година. Така че е било хубаво тогава и екоорганизациите - 2007 година, също да станат и да протестират тогава, за да се види действително какъв лобистки закон са приели”, коментира Бойко Борисов.