Представители на строителния бизнес поискаха от държавата да стимулира купувачите на първи дом. Главното им предложение е ДДС за новите жилища рязко да падне на 5%.

Такова намаляване на Данък добавена стойност ще доведе до поевтиняване на новите апартаменти с 12-13%. Точно това е и идеята на бранша - да се стимулират млади хора да купуват нови домове.

Един от аргументи е, че у нас има почти 4 млн. жилища, които периодично трябва да се обновяват. Този процес обаче не върви особено. Броят на новопостроените апартаменти - рязко е спаднал до нива дори не от преди кризата, а от 2004 - 2005 година.

В последните четири години цените на имотите се сринаха с 40%. Въпреки това първият дом остава мисия „невъзможна”. Затова от бранша предлагат конкретна програма, съчетана с европейските практики.

ДДС се начислява, когато купуваме ново жилище от строител. Предложението е за неголемите апартаменти с цена до 65 000 евро - да се плаща само 5% ДДС и кредитът също да е с лихва до 5%.

Зад предложението стоят консултанти, строители и архитекти, които изтъкват, че в 16 европейски държави има отстъпка за първо жилище.

За нашето Министерство на финансите обаче е принципен въпрос за всички стоки и услуги да се запази еднакъв 20-процентният данък. Изключение се допуска само в туризма.

„Това, че старите държави-членки са допуснали диференциации по отношение на някои категории създава от една страна затруднения за администриране, а от друга при тях нивата за някои категории са по-ниски, а за други по-високи от нашата данъчна ставка,” каза заместник-финансовият министър Владислав Горанов.

Браншът предупреждава, че строителството в момента не може да компенсира износването на жилищния фонд. Във Видин за първата половина на тази година са въведени в експлоатация само два нови апартамента, а в Търговище - три. За същото време в София - 303, а във Варна и Бургас по 1 000.

След 7 години всички нови сгради трябва да са с нулева консумация на енергия. Според строителите, за добър краен резултат, в тази насока също е необходимо да има стимулиране. Според инициаторите може да се стимулира и по-екологично строителство и даже връщане на млади хора от чужбина. Дали ще се стигне до дискусия с държавата тепърва ще видим.

Финансовото министерство засега е глухо за тревогите на строителния бизнес. „Според мен жилищният фонд в Париж е по-остарял от този в София, така че това едва ли е аргумент за промяна, особено в облагането с ДДС,” посочи Владислав Горанов.