Падат цените на едро на доматите и краставиците, отчитат от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

С 33,6% е спаднала цената на полските домати. През миналата седмица килограм домати е струвал 1,16 лева, а на 15 август вече е едва 0,77 лева. Цените на оранжерийните домати също са тръгнали надолу и килограм вече струва на борсите около 1,08 лева, докато през миналата седмица е струвал 1,20 лева.

Оранжерийните краставици са с 20% по-евтини, отколкото през миналата седмица и вече на едро струват около 90 стотинки за килограм. За сравнение, цените на полските краставици са слезли надолу само с около 10% и те в момента са по-скъпи от оранжерийните краставици, тъй като килограм от тези зеленчуци на 15 август на борсите е струвал 1,03 лева.

Понижение на цените се отчитат и при зеления пипер, зелето и морковите.

С почти 20% са намалели цените на едро на ябълките и докато през миналата седмица килограм ябълки на борсите се е продавал за 1,35 лева, то на 15 август килограм ябълки вече струва 1,09 лева.

Дините са поевтинели с около 12% и вече на едро килограм диня се търгува за 0,29 лева, но спадът при цените на пъпешите е едва 5% и килограм пъпеш все още струва над 70 стотинки.