За първи път от месеци доходите на домакинствата у нас растат по-бързо, отколкото разходите им. Какво означават данните на националната статистика - сезонен ефект или пестене от основни стоки?

Средно 31 лева са оставали в джоба на българина след като тегли чертата между доходи и сметки в последните 3 месеца. 

Общият доход на лице от домакинството е средно по 420 лева. Тоест съвсем не можем да говорим за забогатяване. Добрата новина е, че все пак разходите забавят темпа на растеж.

1/3 от доходите на домакинствата отиват за храна, а сметктите за ток и вода са над 15 на сто. Тези разходи в развитие държави гълтат в пъти по-малка част от общия доход.

А когато за ток, вода и парно се харчат над 10% от приходите става въпрос за енергийна бедност.

Снимка: btvnovinite.bg

Светлана не усеща по джоба си ръста на заплатите с 8 на сто, който статистиката отчита. И двамата с мъжа й работят, но и те дават повече от половината си доходи за храна и сметки. Често пестят от количеството на храната,  за да изберат по-качествена. Пестят и от книги и култура.

Според статистиката, българинът е поел глътка въздух заради лиспата  на сметките за отопление от юли до септември. А с  парите, които  остават след разходите, най-често са плащани заеми.

А докато "пълни дупки", българинът е продължил да се лишава, например от сезонни плодове заради цената.

Според икономисти обаче ръст на потреблението има, а макар и плахо иконоиката се съживява.

„От началото на 2014-та не сме имали такава ножица между ръста на доходите и разходите. Все още ние приличаме повече на една бедна държава в която основните разходи са основните храна и комунални услуги, тенденция, която е точно обратната в развития свят”, каза Мартин Владимиров, анализатор от ЦИД.

Прогнозата на експертите е, че потреблението и в следващите месеци ще расте, но заедно с разходите през зимата.