Повече от три часа Държавната комисия за енергийно и водно регулиране обсъжда какво увеличение на тока ще постанови от утре - 1 октомври. В крайна сметка решение няма – щяло да бъде обявено утре, а по закон трябваше да бъде прието най-късно до полунощ. В противен случай новите цени нямаше как да влязат в сила.

Проектът предвиждаше токът за бита да поскъпне с 10 на сто. На общественото обсъждане комисията заради този проект беше замерена с яйца. След атаката, днес регулаторът решаваше за новите цени на тока зад полицейска лента заради няколко протеста.

С новата цена сметките, ще излязат най-солени за хората които се топлят на ток, особено при по-студена зима.

Затова и се очаква много граждани с ниски доходи да кандидатстват в дирекциите на Агенцията за социално подпомагане за енергийни помощи.

В момента подпомагането е общо 328,60 лева за зимния сезон. Заявката на кабинета е помощите да се увеличат със същия процент като увеличението на тока. Досега молби за подпомагане са подали близо 200 хиляди души.

4 лева са много

Иначе, експерти са изчислили, че средната месечна сметка ще се вдигне с близо четири лева. Това е много за 82-годишната Иванка, която трябва да изкара месеца с пенсия от 200 лева.

„Много ми е трудно - пенсията ми е за всичко и за лекарства и за хляба и за вода и за ток”, споделя жената.

Иванка не получава енергийни помощи. А те ще са още по-необходими, защото тока неминуемо ще продължи да поскъпва. Статистиката показва, че от 2000 година досега средната цена на тока е скочила двойно. И с увеличението от 1 октомври цените ще останат под нивото от 2012 г., когато избухнаха февруарските протести.

„Да, те са много трудни и непоносими за тези, които не могат да плащат, но това абсолютно не е достатъчно, за да стъпи енергетиката отново на краката си, защото енергетиката е в колапс”, категоричен е енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

Въпреки, че Мария определя доходите на семейството си като средни, не е съгласна да плаща за грешните решения в енергетиката: „Изплащаме и кредити като повечето български семейства млади, помагат ни и родителите. Да речем, че това увеличени няма да ни остави да няма каква да ядем, но за много хора 5 лева са страшно много пари”.

За да се увеличат енергийните помощи, трябват 3  200 000 лева до края на година. Заради новите цени на тока, енергодружествата отчитат извънредно електромерите, но няма да обхванат всички. Затова абонатите, които искат да са сигурни, че сметките им няма да се преизчислят служебно, могат сами да подадат данните си.

Тази зима най-вероятно ще има и второ увеличение на тока - засега се очаква поскъпване от поне 1% след Нова година.