Новият модел за ценообразуване на електроенергията откри баланс между всички енергийни дружества, за да може всички с общи усилия да излезем от тази криза в енергийния сектор. Такъв коментар даде председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева при заседанието на Обществения съвет към Министерство на икономиката и енергетиката.

Думите на Тонева идват като реакция на опасението на президента на КНСБ Пламен Димитров, че намалението на цената на тока ще намали и работата на топлоцентралите и така те ще купуват по-малко въглища. Председателят на ДКЕВР добави, че предложеният модел е изпълним, но риск винаги има.

В дискусията за цената на въглищата Тонева посочи, че те са отчетени. „Като регулаторни правомощия сме създали добри условия, за да работят всички не само въглищни, но и останали централи”. По думите й според предвижданите промени ще има намаление на цената на тока на потребителите на ниско напрежение, а цените за потребителите на средно напрежение няма да бъдат повишени.

Гарантирана работа за всички

След като излезе от заседанието министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментира пред журналисти, че новият модел на ценообразуване гарантира работа за всички.

Той добави, че централите няма как да бъдат натоварени максимално и затова се дискутира как да се отпуши износът и от там ще дойде натоварването на централите. „На синдикатите гарантирахме това, което искат, и този модел гарантира работа на абсолютно всички мощности”, подчерта министър Стойнев.

"Това, което виждаме от изчисленията на ДКЕВР, е добре за системата. Важното е, че е добре за страната, като това е начало за балансиране на системата, защото това, което заварихме, бе наистина отчайващо”, коментира още енергийният министър.

Министърът отправи и поредни критики към служебния кабинет. Според Стойнев предложеният от тогавашната власт модел е предвиждал изваждането на определени производства, което е предполагало съкращението на много миньори. „Тук гарантираме работа за всички. По отношение на държавните централи, гарантираме още и запазване на заплатите”, отбеляза енергийният министър. Стойнев уточни, че предвижда през септември - октомври дори да обсъжда със синдикатите възможностите за повишаване на цените на въглищата, но на този етап не могат да бъдат посочени конкретни проценти.

5 на сто по-евтино от август

Цената на електроенергията за всички потребители ще бъде намалена с около 5% от 1 август, когато започва и следващият регулаторен период.

Лили Младенова от ДКЕВР заяви пред медиите, че цената ще бъде понижена с около 5% от 1 август. Тогава започва и следващият регулаторен период. Тя уточни, че понижението ще се отчита и по регулирани цени, и по свободно договорените. „До този момент няма риск за никой от участниците в системата, защото тя е балансирана”, потвърди Младенова.

По-ниският ток ще стане факт заради приходите от емисии, които се очакват от парникови газове, както и заради преструктуриране и обединяване на всички енергийни компоненти в една в цената на електроенергия. По темата за разходите на електроразпределителните дружества Младенова уточни, че разходите им са намалени, но системата е балансирана за всички участници и няма рискове.

Късно снощи енергийният регулатор обяви проекта си за нови цени на електроенергията