С решение на УС на ДФЗ ще се обезщетят загиналите животни с 600 000 лв. по помощ de minimis, които към вчерашна дата бяха малко над 1800 бройки общо в областите Кърджали и Смолян. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева, цитирана от БГНЕС.

Тя поясни, че в срок от 24 часа от подаване на заявлението на собственика на загиналото животно, ДФЗ е в готовност да ги разплати. "Към момента има 70 готови заявления и те ще получат обезщетения за загиналите животни до петък, събота също е работен ден", каза тя.

Танева обясни, че стойността на обезщетението е пазарната стойност по системата за агропазарна информация, тоест за едно загинало говедо стойността е 1 000 лв., а за една загинала овца - 160 лв.

"Там при хорицата, тези, които не могат да си попълнят заявленията - може да има там по-ниско образование, помогнете им. Четвъртък, петък, събота - това са 3 дни, можем да ги оправим да си получат парите", обърна се премиерът към представителите на местната власт, които също присъстваха на заседанието.