Парламентарната комисия по бюджет и финанси ще обсъди днес предложенията на правителството за пенсионна реформа, както и Бюджет 2015 на второ четене.

В момента, вноската за пенсия е 12,8% в Държавното обществено осигуряване и 5% в частен фонд. Идеята е пенсионната реформа да се премахне задължителното осигуряване в частните фондове, които след време трябва да изплащат втора пенсия.

Правилото ще важи и за младежите, които тепърва започват да работят.

Ако искат част от вноската им да се трупа в частен фонд за втора пенсия, в рамките на година от първия им работен ден трябва да подадат заявление. Ако не го направят, цялата вноска автоматично и завинаги ще отиде в Осигурителния институт, където парите са общи и се харчат така, че да стигнат за всички.

Това решение ще може да взима само веднъж в живота.

Бюджет 2015 пък предвижда 8,1 млрд. лева дълг, увеличение на минималната работна заплата на 360 лева от 1 януари и на 380 лв. от 1 юли и нулево увеличение на пенсионната възраст. Той вече беше приет на първо четене в комисията.

Според разчетите на финансовия документ дефицитът ще падне на 3% догодина, а разходите ще са повече от приходите, тоест държавата отново ще харчи повече. Заложеният икономически ръст, критикуван от опозицията на фона на дълга от над 8 млрд. лева, е 0,8%.

Народните избраници ще разгледат на второ четене и бюджета на Здравната каса, който според опозицията е колкото този за 2014 плюс актуализациите, а според здравния министър с 30 млн. лева повече.