Държавата най-вероятно ще участва във втория търг за „Химко” – Враца. Това стана ясно от думите на енергийния министър Драгомир Стойнев пред депутатите в енергийната комисия.

Първото наддаване за активите на фалиралия химически комбинат приключи с пълен провал – въпреки информациите за интерес от страна на чуждестранни инвеститори, никой не се яви на 19 март.

Стойнев обясни, че държавата не е участвала в първия търг, защото цената била прекалено висока (29 млн. лева – б.р.). По думите му -реиндустриализацията не е на всяка цена, но подчерта че има интерес от инвеститори. Те обаче искали да купят „Химко” от държавата.

Сега БЕХ ще изчака условията при втория търг и ще прецени дали за участва, стана ясно още от думите на Стойнев. Наддаването този път ще бъде явно и при 20 процента по-ниска цена т.е. с около 6 милиона по-евтино.

Под шапката на енергийния холдинг беше създадена "Енергийна инвестиционна компания", която трябва да купува закъсали предприятия, да ги оздравява и препродава на инвеститори.

Освен "Химко", в програмата на правителството фигурираше и "Ремотекс" в Раднево, но преговорите за закупуването му са в застой.