Лихвите по депозитите ще се облагат с 10-процентов данък реши Комисията по бюджет и финанси, която разгледа на второ четене Закона за ДДС. С тях се внасят изменения и в Закона за данъците върху доходите на физическите лица, които въвеждат новия данък.

Допълнителната данъчна тежест няма да засегне лихвите по безсрочните депозити, детските влогове и разплащателните сметки.

Дължимият данък ще се удържа и внася от търговските банки до края на месеца, следващ месеца на падежа по депозита. С други думи до края на всеки месец банката ще превежда 10% от всички изплатени лихви през предходния месец.

Предложението на група сини депутати към управляващите да се откажат напълно от новия десятък беше отхвърлено. Идеята на независимите народни представители Петър Хлебаров и Борислав Стоянов да се въведе необлагаем минимум от 10 000 лева също отпадна с аргумента, че ако това стане, такъв праг трябва да се въведе за всички видове облагаеми доходи на физическите лица.

„Това не е ново данъчно облагане. В България имаме най-ниските данъци и възможно най-ниския данък за облагане на доходите на физически лица. Той предполага да няма преференция в една или друга посока. Не съм съгласна да има необлагаем праг на лихвите, защото нямаме логично основание и обяснение да имаме праг на облагане на лихви, а да нямаме праг за облагането на другите доходи,” коментира председателят на комисията Менда Стоянова.

С пенсионерска пита правим помен

„Този данък не е морален за огромното мнозинство от пенсионери и нископлатените български граждани,” заяви Александър Радославов от Коалиция за България. „Едва ли не с пенсионерска пита ще правим помен. Да се увеличат пенсиите, ще се вземат пари от данъците на лихвата по депозитите,” коментира депутатът и потвърди категоричната позиция на социалистите против налога.

Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов отговори на тези опасения с думите, че „на оня свят пари няма”.

Според Менда Стоянова не е коректно да се говори, че 9 млн. сметки са до 2 000 лева и те ще бъдат обложени. „Това са девет милиона от общо 12 млн. сметки в държавата, които наистина са до тази сума, но това са разплащателни сметки, влогови сметки, които не са в обхвата на закона.”

Председателят на бюджетната комисия каза още, че разполага с категоричното уверение на банките, че допълнителните разходи за администрирането на данъка ще бъдат минимални. Според депутата Кирчо Димитров обаче всички допълнителни разходи заради налога ще са за сметка на онези, които теглят кредит или които имат депозит.