Драстичен срив на чуждите инвестиции в България се отчита за първите 8 месеца на годината.

По данни на БНБ от януари до август 2016-а у нас са вложени под 1 млрд. лева при почти 1,5 милиарда година по-рано. Реално това означава спад от цели 33%.

От Aгенцията за инвестиции очакват няколко големи инвестиции у нас, които да обърнат негативната тенденция. Сред тях проект на авиогигант, който да обслужва и ремонтира у нас мегамашини като “Еърбъс 380”.

Парадоксалното е, че на фона на усилията на държавно нивo на местно понякога се стига до саботаж при получаване на разрешителни например.

“Същевременно друга община може да се справя чудесно и в крайна сметка това рефлектира на национално ниво. Инвеститорът ще каже на своя приятел: „Не ходи в България”. Няма да каже: „Не ходи в мястото хикс, защото срещнах сериозни проблеми”, коментира Стамен Янев, председател на Агенцията за инвестиции.

Една от най-големите чужди инвестиции, направени тази година в страната ни, е в Монтана. Швейцарска фирма вложи шест милиона лева в завод за метални изделия.

Най-сериозният проблем е, че по-голямата част от работниците са на средна и над средна възраст и след години няма да има млади кадри, които да ги заместят, разясни Георги Иванов, маркетинг директор.

Когато проучват района, чужденците често избират Румъния - не само заради работната ръка, но и заради по-добрата инфраструктура.

Все пак има сектор, в който чуждите инвестиции растат - бизнес имотите. Тази година те са с 10 милиона повече. На първо място се оказват швейцарците.

„Инвеститорите, които инвестират в бизнес сгради и хотели, са различни от инвеститорите във фабрики. В хотели инвестират хора, които искат сигурност. Това, което ги привлича в България, е намаленият риск в страната”, посочи брокерът Явор Костов.

Според Агенцията за инвестиции проблемът с кадрите у нас може да се реши, като се улесни приемането на работници от чужбина или като се привлекат емигриралите българи.