Рекорден ръст се отчита в ипотечното кредитиране и търсенето на нови имоти. Лихвите от своя страна запазват нива, но се очаква леко повишаване.

2017 се оформя като рекордна година и пазарът се връща в предкризисни нива.

Снимка: bTV

Средният размер на кредитите също се увеличава и има ръст на цените между 5 до 8 на сто, съобщи Тихомир Тошев - представител на компания за кредитно консултиране. По думите му хората започват да търсят по-хубави жилища и често повишават първоначалния си бюджет.

Снимка: bTV

Какъв е профилът на купувача?

Мъж, около 36 години, висшист и работи високоплатена работа.  Обикновено купуват три и четири-стайни апартаменти. Чувстват се спокойни да инвестират в дом и имат доходи от 2500 до 3000 лв.

Снимка: bTV

Тошев посочи, че има раздвижване и при кредитите за строителство на къща, а доста млади семейства купуват терени за своя дом. 

Снимка: bTV

Преди 10 години Борислав Нанкински купува жилище от 120 квадрата в Мездра с ипотечен кредит в размер на 85 хиляди лева. „Тогава беше бумът на пазара, най-високите цени, най-високите лихви, банките налагаха условията. И някъде след по-малко от година се промени лихвата, съответно се промени и нашата вноска”, посочи той.

Вноската скочила драстично – от 520  на над 700 лева и се наложило той да потърси нова работа. Скок имало и в сумите, които се внасят в края на годината- ако вноската ти 11 месеца е по 720 лева, има един 12-и месец, в който вноската ти трябва да е хиляда лева, тъй като вътре са включени таксите по обслужването на кредите и застраховката, посочи Нанкински.

Когато пазарът станал по-динамичен и лихвите започнали да падат, семейството успяло да предоговори условията по кредита си и в крайна сметка те дори сменили банката. 

Финансистът Емил Хърсев добави, че в САЩ се очакваха увеличения на лихвите, но не се случи.

Снимка: bTV

„Има задържане на лихвените нива, спряха да падат и след такова задържане обикновено следва леко покачване. Очакванията са, че няма да нараснат много - 0,2 до 0,25%. В банките има много пари и за да ги дадат трябва да се конкурират на ценово ниво”, посочи Тошев.

Хърсев допълни, че по лихвени нива се доближаваме до страни като Норвегия.