Засилен интерес се наблюдава към малките жилища. Според брокери все по-търсени в кризата стават апартаментите от 30-40 квадрата.

В такъв миниатюрен апартаменти се живее добре, особено ако е подредено с въображение и находчивост, така че да не се усеща липсата на пространство, смятат клиентите. В миналото жилища от 30 квадрата обикновено са били строени за нуждите на портиера в кооперацията. Сега в новото строителство целенасочено се предлагат апартаменти от 25 до 40 квадрата като студио или ателие.

Николай няма 30 години, а вече е горд притежател на собствено жилище. То е всичко на всичко 41 квадрата. „удобното е, че всичко ти е наблизо, разстоянията са много по-малки, не се луташ от стая в стая, ако търсиш нещо”, изброява предимството на малкия си апартамент младежът.

В жилището му, независимо, че става въпрос за едно помещение, има кухненски бокс, трапезария и нещо като спално помещение. Също и баня с тоалетна.

По света също се ориентират към малки жилища. В Япония открай време в апартаменти от 30 квадрата живеят цели семейства. А в Лондон жилище с размери 1,5 м на 2,5 м се продава за 280 хиляди долара. Когато си избирате малко жилище, преценете дали е функционално.

„Възможно е по някакъв начин този имот да е направен впоследствие и да бъде да кажем на по-шумно, на последен етаж, скосявания и така нататък, но те не са някакви скрити дефекти, които човек не може да ги види, те се виждат с един оглед”, казва Калоян Богданов.

В зависимост от това дали е в центъра или по кварталите, жилище от 40 квадрата в София и Варна струва от 30 до 70 хиляди лева.

Миниапартаментът е достъпен и като възможност за живеене под наем. Студио или ателие от 30-40 квадрата може да бъде наето, пак в зависимост от района, за от 100 до 400 лева на месец.