Противоречие сред ръководството на „Булгаргаз” остави за кратко страната без природен газ през зимата. След като на обед Александър Петров обяви, че България е изправена пред сериозна опасност от недостиг на синьо гориво, няколко часа по-късно се наложи изпълнителният директор на дружеството Димитър Гогов да успокоява населението на извънреден брифинг.

Петров, който управлява лицензионната дейност и корпоративните отношения на доставчика, алармира, че проблем може да настъпи през първите три месеца от студения сезон, когато обичайно се покачва потреблението.

Той обясни, че дружеството ще разчита максимално на възможностите на газохранилището в Чирен, коeто ще бъде „източено” наполовина. При планирания добив до края на годината от около 210 милиона кубически метра, като запас ще останат около 170 милиона кубически метра.

Снимка: БГНЕС

Гогов обаче пресече бързо "газовата криза" и заяви, че недостиг на газ не се предвижда в плановете на „Булгаргаз”: „Няма и не може да има опасения от недостиг на газ, каза Гогов. Ако не „Булгаргаз”, ще има други дружества, които ще доставят газ. Газът за България няма да спре, стига да няма политически проблеми или други причини, които са извън територията на България, или терористичен акт, който да разруши инфраструктурата”.

По-рано Александър Петров се оплака, че за покупката на природен газ „Булгаргаз” ще разчита на заем от кредитна институция, тъй като се намира в много тежко финансово състояние. Основният проблем били недовзетите приходи, които се оценяват от ръководството на около 300 милиона лева.

Това бе и пресечната точка в нещата, казани от двамата управници. Изпълнителният директор потвърди, че над дружеството са надвиснали черни облаци, а взетият заем е от 60 милиона лева.

Икономическият министър също беше категоричен, че до газова криза няма да се стигне:

„Разбира се, че ще има газ, няма никаква опасност, освен ако не стане някоя голяма авария по газопровода някъде извън нашата държава, която за известно време трябва да се ремонтира, но обикновено те се ремонтират в рамките на часове", каза Делян Добрев.

В момента вървят преговори с руската страна и до средата на ноември се очаква да бъде подписан договор за доставка на синьо гориво за следващия период от 1 януари 2013 година.

На фона на мрачните прогнози на днешно заседание на ДКЕВР бе внесено искане за намаляване на цената на природния газ от 1 октомври с 0,67%.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев коментира, че грешката е в „Булгаргаз”, продавало газ на по-ниски цени, отколкото е купувало. На този етап обаче компенсирането на дружеството трябва да се отложи.

Той също успокои, че липса на парно през зимата няма да има, тъй като топлофикациите имат възможност да преминат от газ на мазут, а също така разполагат с резерви от алтернативно гориво.

Семерджиев даде за пример газовата криза през 2009 година, когато тази схема сработила: „При тази пък ситуация още по-малко може да се очаква да има режим. Това са дружества, които са длъжни да осигуряват топлинна енергия на потребителите при всички обстоятелства”.